Кукери прогониха злото от квартал „Струмско” с танци и чанове

Сурва започна по тъмно в благоевградския квартал „Струмско”, каквато е традицията тук. Стотици сурвакари събудиха жилищния комплекс с музиката и танците си, с грохота на хилядите чанове, които носят на кръста си. На някои от кукерите облеклото и звънците им тежат над 40-50 килограма, но никой не се оплаква. В някогашното село да си кукер е гордост и призвание. И така е от десетилетия.

Маскираните мъже, жени и деца минаха навсякъде, за да прогонят злото от квартала. Преди двадесетина дни в един от блоковете тук избухна пожар, който взе три жертви, а десетки хора бяха принудени да напуснат жилищата си, които на практика са необитаеми. „Затова в днешния ден слагаме кожените костюми и чановете. За да наричаме за здраве, берекет и благоденствие на всички. Дано няма такива инциденти през тази година”, споделиха кукери от групата в Струмско.

Десетина стари фамилии са ядрото на кукерската група в квартала. Някогашните ръководители постепенно предават щафетата на по-младите, но не спират да им помагат със съвети, както и да са сред участниците в кукерските игри.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене