Добра новина! Проф. Петрова: Очаквам това да е последната вълна на COVID-19

„Очаквам това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа и през месец март 2022 г., когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот“. Това заяви пред БНР директорът на Института по микробиология при БАН проф. Пенка Петров.

По думите ѝ решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с трета доза. Според нея се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано население. Именно в тази група се разпространява най-силно заразата.

„Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза“, смята проф. Петрова.

Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант „Омикрон“, увери микробиологът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене