Празнуване на Нова година: Най-интересните и необичайни традиции в света

Традиционната храна, късметите в баницата и фойерверките са добре познати новогодишни ритуали у нас. Но как другите страни празнуват началото на годината? Предлагаме ви най-интересните необичайни обичаи по света. Вижте!

Испания: 12 зърна грозде за късмет

За испанците, преди да пият шампанско и да се поздравят за Нова година, е обичайно да дъвчат грозде. Но не просто така, а ясно и по план. Според традицията трябва да изядете 12 зърна грозде – по едно за всеки удар на главния часовник на Испания, който се намира в Пуерта дел Сол в Мадрид. Вярва се, че ако успеете да изядете всичките 12 зрънца до момента, в който часовникът спре да бие, късметът ще ви съпътства през цялата година.

Италия: червено бельо

Италианките обичат да носят червено бельо, особено в новогодишната нощ. Според традицията комплектът трябва да е нов и поднесен като подарък – само тогава ще донесе късмет. Затова тези, които решат да посетят Италия в края на декември, не бива да се учудват на изобилието от червено бельо по витрините.

Япония: първо почистване, после почивка

Малко преди шумното новогодишно парти много японски семейства си правят „голямо почистване“. Жителите на Страната на изгряващото слънце почистват внимателно домовете си и едва след това се подготвят за Нова година. Не е изненадващо, че японците са известни като много трудолюбив народ.

Шотландия: Уиски в ръка

Празнуването на Нова година в Шотландия определено е забавно, тъй като след 12 през нощта много жители излизат на улицата и споделят доброто настроение помежду си. Освен това е прието да се посещават всички подред – и дори непознати. Шотландците вярват, че късметът на домакинството през цялата година ще зависи от първия човек, който влезе в къщата им през новата година. Особено голям късмет ще имате, ако човек ви дойде на гости с бутилка уиски (символ на забавлението), традиционен бял хляб със стафиди (символ на просперитет) и парче въглища в ръцете си (символ на топлина).

Бразилия: бял дрескод

Вместо да носят златна рокля с пайети или черна риза, бразилците се появяват само в бяло на новогодишните партита. Бялото има специално значение в културата на бразилския народ: то символизира чистотата и мира, които идват с новата година.

Бельото обаче може да бъде и с други цветове, но всеки от тях има свое собствено значение. Например, синьото представлява спокойствие и хармония.

Аржентина: Разкъсайте на парчета и изхвърлете стари документи

Дневник с двойки, стари сметки за ток, надраскани тетрадки за домакинска работа: Аржентина има традиция да разкъсва старите бумаги, които няма да ви бъдат полезни през новата година, на парчета и след това да ги изхвърля през прозореца. Тук се смята, че по този начин човек се освобождава от баласта, натрупан през последните 12 месеца.

Китай: през новата година – с отворени прозорци

Жителите на Средното кралство, малко преди полунощ, отварят широко всички прозорци и врати, за да „пуснат“ новата година. Това, което е забележително: за да се уверят, че новата година определено е „намерила“ своя път в дома им, повечето китайци запалват ярки фенери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене