Илко Стоянов: С действията си областният управител парира развитието на Благоевград

„Зад връщането на решението за такса смет стоят сериозни политически амбиции“

Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще сигнализира Министерски съвет за превишаване на правомощията от страна на областния управител Николай Шушков. Днес стана ясно, че със своя заповед от 29.12.2021 г. Шушков връща решение на Общински съвет – Благоевград, касаещо такса смет в общината.

„Интересен факт е, че в заповедта, подписана от областния управител, не се коментира законосъобразността на решението, засегната е само целесъобразността. Тук прозират сериозни политически амбиции. За мен това е прецедент, никога до този момент не е имало практика областен управител да се намесва така грубо в работата на 14-те общини на територията на Благоевград.

Този град или трябва да тръгне напред, или да остане без развитие. За второто има определени кръгове, които полагат неистови усилия и явно областният управител е човекът, който обслужва тези хора, категорично превишавайки правомощията си. Той си позволява да се произнесе по съдържанието на решение на ОбС и да го коментира, това е нещо невиждано досега. За мен това са действия с ретрограден курс от бивш комсомолски секретар, бивш митничар, напуснал при неясни обстоятелства“, коментира градоначалникът.

„От подписаната заповед става ясно, че същият този човек или не може, или не иска да разбере, че решението на ОбС не касае само увеличение на такса смет, в него са включени намаление на размера на дължимите суми за бизнеса и селата. Нещо повече, то касае и премахването на една изключително несправедлива такса за ателиетата, които реално се ползват за жилищни площи, а се облагат като офиси. Иначе казано, със заповедта си областният управител не връща повишаването на такса смет, а една цялостна реформа“, категоричен е кметът Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене