Експерт съветва: Жилищата у нас са надценени. Не купувайте сега, те няма да свършат

Жилищата в България са наднецени по много показатели и e въпрос на време този имотен балон да се спука. Това заяви професор Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Ohio State University в предаването „ИмоТиТе“ по bloombergtv.bg.

Той съветва хората да изчакат цените да се нормализират, защото жилищата няма да свършат. „Винаги в историята е имало и ще има предлагане. Не скачайте с главата надолу, без да знаете колко е дълбоко“, призова зрителите той. Според него разумното решение е да се плаща наем, защото рискът при покупка в момента е много голям.

Експертът даде пример с това, че индикатори като цена спрямо наем, цена спрямо доход и наем спрямо ипотечна вноска сочат, че жилищата в България са надценени. Към това може да си прибави и бързият ръст на жилищното кредитиране напоследък, който изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт.

Привържениците на тезата, че в София няма имотен балон дават пример с увеличението на средната заплата, което в последните 7 години изпреварва поскъпването на имотите. По данни на НСИ от 2015 г. досега средната заплата в столицата се е увеличила с 80% (от 1150 на 2073 лв.), а цените за същия период са нараснали с 57% за новото строителство и с 66% за съществуващите жилища.

Проф. Красимир Петров бе категоричен, че жилищата през 2016 г. са били три пъти надценени, а сега са, примерно, 2,8 пъти. Това означава, че имотният пазар у нас е бил нереално адут още преди пет години.

България често се дава за пример като страна с ниско ниво на задлъжнялост на фона на страни като Чехия, Англия и Германия.

„Самият факт, че западняците са задлъжнели „до козирката“, не означава, че и ние трябва да правим това. В България нещата изглеждат така – ипотеките са концентрирани в младите, на възраст от 25 до 40 години, които са свръхзадлъжнели. От друга страна са хората на 50-60-70 години, при които задлъжнялостта е много ниска.“

Проф. Красимир Петров определи предупрежденията на БНБ относно бързия ръст на жилищния кредит като „след дъжд – качулка“. Централната банка не трябва да приказва, а да действа. БНБ отдавна трябваше да предприеме мерки, да вдигне задължителните минимални резерви и така да затегне жилищното кредитиране и да спре надуването на имотния балон, предупреди той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене