Арестуваха британец в Кюстендил за детска порнография

103742-DANS-NOVAДАНС проведе спецакция в Кюстендил за противодействие на сексуалната експлоатация с деца в интернет.

При акцията на 18 септември служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил в Кюстендил е задържан британски гражданин, използващ ресурсите на интернет платформа, в която потребители от цял свят реализират целенасочени контакти помежду си с цел обмяна на материали, съдържащи сексуално насилие срещу деца. Акцията е част от международна операция насочена срещу транснационалните сексуални насилници на деца, създаващи и разпространяващи детска порнография.

На иззетия преносим компютър на лицето е установено наличието на голям брой видео и снимков материал (над 1 терабайт незаконно съдържание), показващ сцени със сексуална експлоатация на деца на видима възраст между 7 и 16 години.

 

По случая е образувано досъдебно производство. Лицето е задържано за 24 часа, като от Районна прокуратура – Кюстендил му е повдигнато обвинение за престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, вр. ал. 2 от НК, за което максималното предвидено наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 2000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене