През зимните месеци в Ковачевица живеят не повече от 20 възрастни местни жители, но през лятото селото се изпълва с над 1000 туристи.

Добра новина! Край на сухия режим в Ковачевица, ще се изгражда нов водопровод

След дългогодишен сух режим, най-после в родопския бисер –  архитектурният резерват Ковачевица, както и в съседното село Горно Дряново, ще се прокарат два нови водопровода, благодарение на местната власт но не и на кметския наместник на селото.  Обединение „Гърмен – 21“ спечели обществената поръчка и ще изгради водохващане, външни водопроводи и резервоари за двете села на стойност 3 364 411 лв. без ДДС. Двата водопровода трябва да се изградят за две години.   

  В Ковачевица нуждата от вода от десетилетия е осезаема, защото Приказката от камък и дърво или Българският Холивуд, както наричат селото, особено през летните месеци се изпълва от стотици туристи, които буквално страдат от сухия режим.

Село Ковачевица в момента се водоснабдява от 3 местни каптажа – „Горно ливаде“, „Рударя“ и „Паласовото“, а изграденият над селото  резервоар с обем 70 куб.м е крайно недостатъчен. През деня почти няма вода. Новият водоизточник се намира в местността „Вриз“ с надморска височина 1358,50 м, изследван е и за да стигне водата от него до селото, ще се изгради довеждащ водопровод с дължина 10 000 метра до нов резервоар с обем от 300 куб.м.

Село Горно Дряново пък се водоснабдява от река Църна, приток на река Дряновска. Водохващането е открито и се намира на около 3,3 км от селото, има и изграден съществуващ резервоар с обем 300 куб.м. За подобряване на водоснабдяването от новото водохващане Черешово дере, приток на река Дряновска ще се  изгради нов резервоар с обем 300 куб.м. Освен него, ДЗЗД „Гърмен – 21“ трябва да изгради и довеждащ водопровод с обща дължина от 7000 метра.

През зимните месеци в Ковачевица живеят не повече от 20 възрастни местни жители, но през лятото селото се изпълва с над 1000 туристи. Автентичните 200-годишни каменни къщи привлякоха немалко кинаджии и през годините в селото са заснети 28 игрални филма. Между тях класика в българското кино са „Мъжки времена“, „Мера според мера“, „За къде пътувате“, „Те надделяха“ и редица др. Тук преживяха последните десетилетия от живота си писателят Георги Данаилов и проф. Илия Конев. В къщите си редовно идват операторът и режисьор Радослав Спасов, волейболната легенда Цветана Божурина със съпруга си Сандро Филипини – зам.главен редактор на медийната библия „Гадзета дело спорт“, екс величието бивш журналистът и издател Валери Запрянов, актрисата Мария Сапунджиева, както и други популярни личности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене