Окончателно: 9% ДДС за ресторантьорите и бебешките храни до края на 2022 г.

Народното събрание прие на първо, а веднага след това и на второ четене ресторантьори и хотелиери да плащат 9 вместо 20% Данък добавена стойност до 31 декември 2022 г.

Мярката, въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, трябваше да действа до 31 декември 2021 г., но удължаването стана факт, след форсиране на процедурата от парламента. Тя беше гласувана от бюджетна комисия в края на деня вчера.

С промените в Закона за ДДС временно данък от 9% се дължи от ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. Ставката важи също за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и нощувките в местата на настаняване.

9 вместо 20% ДДС се дължат също при доставките на книги и спортните стоки.

„За следващата година това ще струва на бюджета 175.1 млн. лв.“, посочи вчера министърът на финансите Асен Василев, който обясни, че този минус е сметнат при подготвянето на приходната част на бюджета.

Припомняме, че в сряда от Сдружението на заведенията и от Българската асоциация на ресторантьорите, притеснени от липсата на време, излязоха с апел към депутатите да удължат заседанията си и спешно да гласуват 9% ДДС и през 2022 г.

„Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини и зелени сертификати, но когато стане въпрос за намалено ДДС в туризма, нашите стрелки спират“, недоволстваха ресторантьорите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене