Мурад от Буково – новият световен шампион по Ментална аритметика!

За втора поредна година МАЕ България взе участие в Световната олимпиада по Ментална аритметика. През Декември 2020 година от учебният център Stella Academy бяха класирани 3 деца на първо място и беше отличен един Супер световен шампион – първокласникът Никола Йорданов, а тази година първите места, които спечели академията са цели – 8, като отново 1 дете от тях – Мурад Велиша, който е родом от гоцеделчевското село Буково беше отличено като световен шампион в своята категория.

В Световната Олимпиада по Ментална Аритметика 2021 участие взеха 18 държави и 500 деца, а от МАЕ България участниците бяха 57, като от учебния център Stella Academy Варна се включиха 20 деца – 8 от които станаха първенци на световно ниво. Олимпиадата се проведе онлайн на 5.12.2021г. като децата имаха 1 месец срок да се подготвят в специална за целта платформа и също така бяха преминали Пробна Олимпиада, за да са спокойни и уверени на състезанието. Платформата за подготовка беше изключително атрактивна и мотивираща за децата, защото след всяко ежедневно пробно състезание те събираха точки и участваха в ежедневна класация, което стимулираше състезателният им дух и желанието им да трупат повече точки от предишния ден. В България само школата по Ментална аритметика (МАЕ) , от която е част Stella Academy членува в световните асоциации, което дава право на академията да участва в световни олимпиади, причината за това е че методиките на МАЕ покриват международните изисквания. Самото състезание протече в 8 кръга с различни по сложност задачи за решаване – с абакус, ментални и за време, като бързината и количеството решени задачи за време от 2 – 3 минути, бяха основния фактор за трупането на повече точки. По стара традиция на Stella Academy всеки малък успех на децата (завършване на ниво, преодоляване на трудност за дете, научаване на нещо ново) се отбелязва с голям празник. С две думи постоянно си намират поводи за празнуване. Това важи и за Олимпиадите. За децата беше организиран Празник – награждаване, на което те получиха: трофеи, медали и за всички имаше подаръци. Освен това беше спазена и традицията по случай Коледа – всички да си разменят и други подаръци, както и ръчно изработени картички, имаше и ядене на торта, но без ръце и разбира се щура дискотека с песни и танци.

Мурат Велиша от с.Буково е ученик във втори клас ,учи в ОУ „Иван Вазов с.Буково.Тази година той се яви на състезанието пребори се с 640 деца от 18 държави.Мурат посещава вече една година онлайн уроците по Ментална математика и е на 3 ниво.Училището в което се обучава се казва Stella Akademi град Варна, сподели за Топ Преса, ногивят ментор – преподавател Стела Манева във Варна. “ Основен приоритет за мен е интелектуалното развитие на децата от най-ранна възраст, чрез игри и нестандартни и иновативни за България методи. Един от тях е именно ментална аритметика. По няколко пъти в годината организираме за децата Олимпиади, а от миналата година вземаме участия и в Световни олимпиади.“ каза още за медията ни тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене