Топ ПРЕСА TV: Хиляди въодушевени неврокопчани посрещнаха новия си духовен водач – Митрополит Серафим

митрополит серафим

Целият град Гоце Делчев, който е митрополитският център на Неврокопска епархия, участва  в тържественото посрещане на митрополит Серафим. Подобно грандиозно посрещане на владика БПЦ не помни поне от 70 години, коментират църковници. Новият митрополит беше посрещнат в началото на града от двама зам.-управители на Благоевградска област, кмета Владимир Москов, председателя на Общинския съвет и членовете му, началниците на полицията, пожарната, съдебната власт, народни представители. В посрещането взеха участие и директорът на дирекция „Вероизповедания на МС Емил Велинов, зам.-ректорът на Югозападния университет „Йером. Неофит Рилски доц. Борислав Юруков, и. д. ректорът на СДС „Св. Иван Рилски Димитър Костадинов, учители от семинарията и др.

Свещеници от цялата духовна околия в одежди, с хоругви и кръстове се стекоха да посрещнат новият си духовен водач още в края на града. През целия Гоце Делчев по протежение на главната улица беше строен шпалир от жители, дошли да приветстват митрополит Серафим. Сред тях бяха и учениците от всички училища на града. Деца в народни носии хвърляха цветя по пътя. Митрополит Серафим оглави шествието, което премина по главната улица до центъра на Гоце Делчев. По пътя литията беше огласяна от църковни песнопения. Гостите на тържеството, дошли от други епархии, отбелязаха, че целият град е съпричастен на църковното събитие по въдворяването на новия владика. Това беше отдадено на огромната просветителска дейност сред народа, осъществявана от митрополит Натанаил и от клира и дейни миряни на епархията под негово ръководство.

Митрополит Серафим и духовниците от епрахията отслужиха трисагий при гроба на приснопаметния владика Натанаил. След това в катедралния храм „Св. Кирил и Методий беше извършен чинът на интронизация, при който официално с Патриаршеско и синодно послание до клира и народа на епархията беше представен новият епархийски архиерей. Митрополит Серафим се обърна към присъстващите със слово от архиерейския трон на храма.

Вечерта кметът на Гоце Делчев г-н Москов даде тържествена вечеря в чест на новия Неврокопски митрополит, на която присъства целият общински съвет, кметове от селищата на общината и ръководители на държавни ведомства в града./dveri.bg/

ЦЯЛАТА СТАТИЯ И ВИДЕО РЕПОРТАЖ ВИЖТЕ ТУК!
И ОЩЕ МНОГО ВИДЕО РЕПОРТАЖИ НА www.tv.toppresa.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене