ТЕЖКА АКЦИЯ НА ПСС: Спасиха мъж, изчезнал във Витоша

Мъжът се изгубил в планината и останал в неизвестност повече от денонощие

На 21 декември 2021 г. в 7.30 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, чрез тел. 112, е получен сигнал за турист в неизвестност на Витоша. Последният контакт с изгубения е бил предната вечер около 22.00 ч., когато същият се е намирал някъде между вр. Купена и вр. Скопарника. Поради лошите метеорологични условия (температура -15°C, силен вятър и намалена видимост), той казва на свой приятел, с когото говори по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – с. Железница.

Изчезналият е тръгнал от с. Железница в посока Черни връх около 15.00 ч. на 20 декември, а  на следващата сутрин в 7.00 ч. става ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8.00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са изключително лоши – температурата е около -15°C, със силен СЗ вятър и видимост около 10-20 м. В 10.30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към с. Чуйпетлово със задача да претърсят южните склонове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски купен.

Междувременно от ЦДП е отправено искане, чрез ГД ПБЗН – МВР, към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на издирвания. Получената информация от тях даде ясна насока от коя страна на планината да се проведат издирвателните действия.  Около 14.00 ч. издирвания успява да проведе кратък разговор по телефона със семеството си и периметърът на търсене беше значително ограничен. Всичко това даде възможност в 18.00 ч. той да бъде открит жив на предполагаемото място, южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма. Състоянието му е сериозно –  хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото и крайно изтощение. Оказана му е спешна долекарска помощ и след труден транспорт до билото, е натоварен в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД. В 21.00 ч. пострадалият е предаден на линейка на Спешна медицинска помощ,  а в 22.25 ч. е приет по спешност в реанимацията на УМБАЛСМ „Пирогов“ в стабилно състояние. Акцията приключи в 23.45 ч. след прибирането на всички участващи и проведен разбор на проведената операция.

В спасителната акция взеха участие 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „Планини и хора“ (АПХ). Използвани бяха три моторни шейни, две снегоходни машини (на РВД и на „Витоша ски“), всички пет налични автомобила на ПСС в гр. София и много лични автомобили на планинските спасители и планинските водачи от АПХ. Общото времетраене на спасителната акция беше 14 часа и 45 минути.

ПСС при БЧК благодари на всички 32-ма планински спасители, на планинските водачи от АПХ, на ГД ПБЗН-МВР, на ВИВАКОМ, на РВД и на „Витоша ски“ за сърцатата работа и безценната помощ, благодарение на която беше възможно спасяването на човешки живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене