Освен на закуска, обядът и вечерята също трябва да съдържат поне по един здравословен хранителен елемент, като плодове и зеленчуци.

Как да се храним здравословно по Коледа?

За да не се нарушава дейността на храносмилателната система по време на коледните празници, е много важна подготовката за преминаване към режим на нормално хранене след пости. Този период се отбелязва като захранване, което става плавно, с постепенно включване на ограничаваните хранителни продукти.

Киселото мляко е подходяща храна за начало, впоследствие се включват и краве сирене, извара, яйца. Ето защо баницата действително е желана в първите дни след постите, но при условие, че не се прекалява с маслото в нея. В този смисъл подходящи за празничната семейна коледна трапеза са ястията, приготвени с нетлъсто месо – заек, пуйка, пиле, риба…

Също така от важно значение за поддържането на здравословен хранителен режим в разгара на коледните празници е придържане към някои изпитани „правила“.

Не пропускайте закуската. Колкото по-обилна е тя толкова по-малко храна ще се консумира на обяд и на вечеря. Разбира се закуската трябва да е разнообразна и питателна. Присъствието на поне едни плод и зеленчук в менюто е задължително, яйцата и ядките също.

Освен на закуска, обядът и вечерята също трябва да съдържат поне по един здравословен хранителен елемент, като плодове и зеленчуци.

През коледните празници често удължаваме периода на хранене. Опитайте се между основните хранения да консумирате нещо различно от предлаганото на обяд или на вечеря. Наблегнете на консумацията на ядки, плодове и много течности.

Препоръчително е алкохолът, който ще се консумира на празничната вечеря да е червено вино. Напитката е с високо съдържание на полезния фитохимикал, ресвератрол, който има редица ползи за здравословното състояние.

Според специалисти, ресвератролът регулира калорийният обмен, което спомага изгарянето на калории и отслабването.

Преди да се премине към десерта, диетолози препоръчват консумацията на една чаша чай. Той помага за намаляването на апетита и засищането, което респективно предотвратява риска от преяждане.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене