КНСБ: Работникът е в по-изгодна позиция на пазара на труда

Снимка: БГНЕС

Минималната заплата трябва да е минимум 730 лв.

Очаква се да се увеличи минималната работна заплата в страната. Но в ситуация на несправедливост остават онези служители, които не са на минимална.

„Пазарът е доста горещ и работаделят не е в изгодна позиция, а работникът“, коментира ситуацията пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Опитваме се да защитим най-незащитените. Тези около 500 хиляди души, които са на минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази. Тези 750 лева минимална заплата – вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас следващите дни“, отбеляза Димитров.

По думите му държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда. „Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база – по данни на НСИ. Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид – минималната заплата трябва да стане поне 730 лева“.

Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база. „По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем поне с толкова“, посочи Димитров.

Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с едни 15 на сто. „Трябва да се гарантира, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане“, категоричен е той.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене