С грандиозна идея за развитие на аквапарка и Бачиново община Благоевград кандидатства за 29 млн. лв. пред Фонд на фондовете

Нова пешеходна алея от другата страна на река Бистрица, поне още две пешеходни мостчета, по-голям достъп до гората и модерен спа комплекс с басейн, който да се ползва като открит и закрит предвижда  грандиозна идея за развитие на зоната на плажа и парк Бачиново в Благоевград. За реализацията й община Благоевград кандидатства за финансиране пред Фонд на фондовете. Обществено обсъждане на конкретния проект, който ще се изработи с активното участие на благоевградчани, предстои да се обяви в началото на 2022 г., когато ще е и обществената поръчка за избор на изпълнител.

„Нямаме финансиране, но искаме да стартираме процедурите, за да не ни забавят, когато го осигурим“, съобщи вчера на заседанието на ОбС кметът Илко Стоянов. Визията на кметския екип за бъдещето на зоната за спорт и рекреация представи арх. Димитър Паскалев. Той информира, че общината залага на седем стратегически проекта за развитие на Благоевград като зелен пешеходен град, конкурентен на туристическата карта на Европа.

Проектите са част от плана за интегрирано развитие на общината и включват изграждане на индустриален парк, на технологичен парк с инкубатор и реконструкции на пазара, на плажа, на парк Бачиново, на проект за снимачен киноцентър, на нови инициативи в зона Картала и свързването й с града.

Арх. Паскалев презентира детайлно две от идеите за аквапарка и Бачиново, уточнявайки, че в разработките не са включени частните терени в района, а останалите са урегулирани, като ще има пълна готовност тази визия да се случи на следващ етап с възможности за надграждане и допълване. Предвижда се разширяване на алейната мрежа за по-голям  достъп до реката и до гората. Концепцията за градски транспорт също е  нова, като се залага на увеличаване на велосипедния и пешеходен трафик. Предвижда се изграждане на спортни и детски площадки, алпинеум и зони за възстановяване и почивка. В района на сегашния аквапарк пък се предвижда център за водни процедури и спа услуги, който да се използват целогодишно.

„Очакваме 70 % от посещенията на този център да е от туристи. Коментираме идеи за покрит басейн, който да се използва през цялата година с отваряем покрив. За тази цел проектът предвижда реконструкция на откритата част и събаряне и изпълнение на нов център за терми. От другата страна на реката залагаме голям подземен паркинг, който да поеме част от концентрацията на автомобили през зимата за Картала с 240 места. Там ще има и спирка на градския транспорт. Очакваме сериозна посещаемост, по около 70 000 души годишно на откритата база и над 200 000 на закритата“, каза арх. Д. Паскалев. Той допълни, че строителството на представената от него визия за развитие на района може да се реализира с три обществени поръчки, като е напълно реалистично до края на 2023 г. да се финализира.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене