ПСС-Благоевград: При преход до хижа “Македония” бъдете добре екипирани, внимателни и подготвени!

Планинската спасителна служба-Благоевград отправи полезни съвети към планинарите на старта на зимния сезон. Преходът до хижа „Македония“ /2166 метра надморска височина/ отнема около 5 часа при добро време. Всеки, който поеме по него, е нужно да е подготвен и добре екипиран. В ски център „Картала“ продължава обновяването на курорта. В момента се изграждат съоръжения за направата на изкуствен сняг. Много от предпазните мрежи и предупредителни табели по ски пистите не са монтирани. Спускащите се по пистите трябва да бъдат внимателни и предпазливи. Карането извън ски пистите е рисковано и опасно поради наличието в близост до тях на опасни скални прагове и лавиноопасни улеи.

Помощ при инциденти в района на курорта извършва „Пистова Спасителна Служба“, с ръководител Красимир Стоянов. Подаването на сигнал за инцидент или нужда от помощ трябва да бъде по посочените от ски центъра начини –  включително телефонни номера. При разклона към ски центъра свършва асфалтовото покритие и направо към местността Карталска Поляна продължава път с настилка от натрошен чакъл. Достига се до входа на Национален Парк Рила и няколко дървени беседки.

„Не е желателно да опитвате да продължавате от разклона за ски центъра към беседките с автомобил, защото пътят не се обработва и често закъсват автомобили, които пречат на придвижващата се към специализираните бази на ВиК, НП „Рила” и ПСС високопроходима техника и снегоходни машини. Има забранителен за навлизане на МПС знак! Вляво на беседките има път, който води до пост „Бодрост“ на Планинска спасителна служба при БЧК”, пишат още от ПСС.

През почивните дни в поста има дежурни спасители от отряд Благоевград, които са оборудвани за оказване на помощ в района при нужда. В съседна постройка е дежурният пост на рейнджърите от НП „Рила”.

От Карталска Поляна започва по-безопасното туристическо трасе към хижа „Македония“. До хижата се стига за около 3 часа по път и няколко къси и преки пътеки. Обикновенно има добре утъпкана пъртина от снегоходната техника, превозваща материали и продукти към хижата. Добре е туристите да инсталират безплатното приложение на ПСС в мобилните си апарати и да подновят планинската си застраховка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене