Георги Първанов: Изпълват ме съмнения от това, което започна да прави Кирил Петков

Някой трябва да каже на момчетата от ПП, че изборите свършиха. Не може да се обещава всичко на всички

Водещото при създаването на коалицията беше инстинктът за самосъхранение на провалилите се партии и техните лидери. Нормално беше да се търси опора в управленската коалиция. Това каза за Нова телевизия президентът на Република България в периода 2002-2012 година Георги Първанов.

„Дано новият премиер успее да се справи със задачите. Безспорно е интелигентен мъж, но твърде емоционален. Когато видя политик, който скача преди да е готов, това ме изпълва със съмнения. Има твърде много предизборно говорене. Някой трябва да каже на момчетата от „Продължаваме Промяната”, че изборите свършиха. Не може да се обещава всичко на всички”, допълни още Георги Първанов.

„Например това може да стане с една независима равноотдалечена служба за борба с корупцията. Сега чувам, че има търсене за това около екипа на премиера. Смущава ме това концентриране на власт около министър-председателят. По-скоро трябва да се изпълнят с реално съдържание вече съществуващите органи. Левицата има своето присъствие повече като авторитет, но може да допринесе кабинетът да бъде работещ”, каза Първанов.

„Безспорно трябва да се намери решение не само за бита, но и за бизнеса, защото кризата е драматична. Но от правна и конституционна гледна точка, смятам, че решението е уязвимо”, коментира Георги Първанов.

„Засега Румен Радев продължава линията си от първия мандат – по-съзерцателен е, чака правителството да си свърши работата. Добро решение щеше да бъде свикването на повече КСНС във връзка със здравната криза”, заяви той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене