Зам.-кметът на Перник: Паметникът на Ботев вече е възстановен

Фестивалът Сурва се завръща и ще продължи три седмици

Вандали се подиграха с паметник на Христо Ботев в Перник.

„Изключително неприятен акт, който се е случил преди няколко дни. Не го обявявахме досега, тъй като се преглеждаха записите от камерите. Надраскан е паметникът със спрей. Освен лика на Христо Ботев, този паметник съдържа и имената на загиналите за свободата на България и загиналите войници през Втората световна война. Изключително неприятен инцидент. Това не е спонтанна хулиганска проява, а планирано действие“, коментира зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че човекът е бил изключително добре подготвен – с качулка, маска, шал, така че да не го заснемат камерите.

„Перник е град с богата история. По-скоро пътят за опазване е образование на нашето бъдещо поколение. Възпитание към уважение към историческите, военните паметници“, обърна внимание зам.-кметът на Перник.

Кръстев съобщи, че паметникът вече е възстановен.

„Голямата новина от вчерашния ден е, че Сурва се завръща. След двугодишно прекъсване големият фестивал отново ще се състои. Той ще бъде различен тази година“, изтъкна Кръстев.

„Тази година Сурва ще бъде в продължение на три седмици, започвайки от нощта на 13 януари, когато е традиционният обичай Сурва. Ще продължи всяка събота и неделя до последния уикенд на януари. Взимаме всички мерки за предпазване на здравето на участниците и зрителите. Фестивалът ще бъде проведен при спазване на всички противоепидемични мерки. Ще бъдат осигурени пунктове за тестване. Ще има контролиран достъп“, разказа зам.-кметът.

„До края на мандата трябва да сме направили много сериозни крачки в сферата на дигитализацията. В момента сериозно работим по проект за преминаване към безхартиен документов оборот. Когато това се случи, ще имаме възможност да предоставим много нови на брой електронни услуги“, обясни още зам.-кметът.

Кръстев увери, че в момента състоянието на язовир „Студена“ е отлично и има достатъчен резерв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ния Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене