Транспортният министър: Всеки шеф на дружество с лоши резултати трябва да бъде сменен

Всички ръководители на ведомства и държавни предприятия с лоши финансови резултати и ниско качество на работа трябва да бъдат сменени, за да се случи реформата в сектор “Транспорт”. Това заяви в “Денят започва” транспортният министър Николай Събев.

Коментарът му е по повод освобождаването от длъжност на управителя на БДЖ “Пътнически превози” ЕООД Любен Нанов, което се случи вчера на извънредно заседание на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, свикано по нареждане на Събев.

Транспортният министър обясни уволнението на Нанов с лошите финансови показатели на дружеството. Сред мотивите за отстраняването му са и констатираните от служебния министър на транспорта Христо Алексиев нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните. Събев допълни, че служебният министър вече е предал цялата информация на разследващите органи. По думите му “нарушенията са очевидни”.

В ефира на БНТ Събев допълни, че ще има още оставки заради лоши показатели на някои дружества. За овакантените ръководни позиции ще се търсят хора с опит и силна мотивация.

“Ръководители, чийто ведомства и предприятия са с лошо качество на управление и резултати, не трябва да чакат да им се иска оставката.” – каза Събев – “Всички тези, които могат и имат качества да правят реформи, а също и имат мотивация и силно желание да го направят – само такива хора ми трябват.”

Според Николай Събев основният проблем в БДЖ не е намалелия пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците.

“БДЖ се ползва в момента основно от социално слаби, студенти и пенсионери. Останалите предпочитат да пътуват с автомобила си. Ние трябва да предложим такива условия на българския гражданин да пътува, че той да търси този вид транспорт.” – каза той.

Събев изтъкна, че ще работи за цялостно подобряване на качеството на транспортната система в България.

В проектите за подобряване на транспортната инфраструктура ще влязат големите градове от Северна България като Русе, Видин и Плевен.

От ГКПП “Дунав мост” започва и проект за облекчаване на трафика през граничните пунктове. В момента, в който той даде резултати, ще се приложи и на останалите гранични пунктове включително и по южната ни граница.

Работата по възстановяването на полетите София-Русе е свършена на 99% от служебния министър на икономиката Даниела Везиева, изтъкна Николай Събев. Все още обаче има различни обществени настроения по повод това дали имаме нужда точно сега от летище в дунавския град. Затова предстои обществено обсъждане по въпроса, след което министър Събев се надява хората да се убедят, че има нужда от развиването на всички видове транспорт.

Транспортният министър увери и че ще следи от близо работата на концесионера на Летище София. Ако има нарушение на обществения интерес, властите ще пристъпят към действие.

Работи се и за реформа в “Морска администрация” след случилото се със заседналия кораб “Вера Су”. В момента се изготвят конкретни мерки, които да гарантират че България няма повече да изпада в подобна ситуация, в каквато се намираше с бедстващия кораб, коментира още Николай Събев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене