Тешовалии пуснаха странноприемницата към храма си за туристи!

Настоятелството и управата на туристическото село Тешово, в община Хаджидимово реши да пусне под наем странноприемницата, към храма си „Свети Димитър“ под наем за коледните и новогодишните празници. Странноприемницата очаква своите гости за коледните и новогодишни празници, пишат от управата в страницата на Странноприемницата във фейсбук! Приходите от наема разбира се че ще бъдат вложени в полза на храма и комплекса около него.

+359899155431 – това е номерът, на който могат да се правят резервации! 

 

Църквата „Свети Димитър“ в село Тешово е уникална по много причини. Заслужава си да изминете 25-те километра от Гоце Делчев до храма, за да се насладите на невероятната панорама, която се открива. Щом прекрачите прага на църквата ще ви се стори, че влизате в още една от красивите селски храмове на България.

Но точно в тази е единственото място, на което е изрисувана сцената от потушаването на болярския бунт от цар Борис I. На стената по дължина срещу олтара ще видите как е ослепен владетелят Владимир Расате, тъй като решил да се върне към езическите вярвания и да се откаже от христовата вяра, приета от баща му. И как след това на престола се възкачва брата на Расате и син на цар Борис I – Симеон, който ще остане в българската история с прозвището си Велики заради факта, че по време на управлението му България разширява границите си на три морета и бележи невероятен културен разцвет.

„Свети Димитър“ е построена през 1844 г. Резбованият иконостас може да се причисли към произведенията на Дебърската художествена школа. Иконите на иконостаса са едни от най-добрите произведения от епохата. Повечето са направени от банския зограф Димитър Молеров и могат да бъдат сравнени единствено с иконите в Рилския манастир. Женското отделение, където се молели и присъствали на служба дамите от селото, е на втория етаж на църквата. Били скрити зад дървени решетки, за да не ги заглеждат мъжете, твърдят местните. От женското отделение можете да се качите и до камбанарията, за да се порадвате още веднъж на невероятната панорама.

Друга забележителност на църквата в Тешово е часовникът на камбанарията .Той показва времето точно вече 75 г., а механизмът му е толкова сложен, че ако се развали едва ли ще може да бъде поправен отново. До църквата е залепено и читалището, в което любезна възрастна жена ще ви разкаже за миналото на селото. Ако решите можете да отседнете и в сградата долепена до двете. Нощувката през лятото струва 16 лв., а през зимата давате малко отгоре за отопление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене