Радев към Скопие: Този процес не се води от срокове, а от резултати

Нашите партньори разбраха къде е истинският проблем, заяви президентът

„На всички европейски съвети – от май досега, аз съм говорил с всеки европейски лидер по темата РС Македония. Искам да им благодаря, защото за втори път темата отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем. Проблемът засяга дълбоко фундамента на самия ЕС – човешките права и липсата на дискриминация“.

Това заяви президентът Румен Радев пред български медии в Брюксел, където участва в шестата среща на върха на „Източното партньорство“ и в заседанието на Европейския съвет.
„Ние ще продължим да отстояваме не само историята“, добави Радев, цитиран от БГНЕС и подчерта, че основен приоритет е спазването на човешките права на хората с българско самосъзнание.

„Ние срокове не даваме. Този процес не се води от срокове, а от резултати“, категоричен бе българският държавен глава.

По думите му всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни.

Президентът Радев посочи, че френският държавен глава Емануел Макрон ясно е разбрал и заел българската позиция. „Така че не очаквам натиск. Имаме ясна уговорка. С Франция имаме да решаваме въпроси в енергетиката“, добави Радев.

Инициативата „Източно партньорство“ остава приоритет на българската външна политика не само поради географската ни близост със страните от региона, с които ни свързват исторически и духовни връзки. Специално в Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и работим за разширяваме на културното и образователно сътрудничество с тях, заяви още президентът Радев преди началото на шестата среща на върха на инициативата „Източно партньоство“.

Румен Радев посочи, че днешната среща протича на фона на усложнена обстановка, както поради обявеното оттегляне от страна на Беларус от Източното партньорството през юни тази година, така и заради отправените обвинения към страната за нарушаване на човешките права и използване на миграционната криза.

„Има ескалация на напрежение около границата на Украйна. Конфликтът между Армения и Азербайджан взе човешки жертви и неговото разрешаване остава истинско предизвикателство. Но дори на този фон, Съветът ще приеме днес, надявам се, важна декларация, която да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството и подкрепа в редица важни области“, посочи президентът.

Още за реакциите на българските политици по въпроса за еврочленството на Северна Македония вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене