Депутатите се скараха за заплатите си

Депутатите влязоха в спор по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Бурната дискусия възникна след предложение на “Продължаваме промяната” заплатите на народните представители да се превеждат по банков път, а не на ръка, както е в момента.

Председателят на комисията Настимир Ананиев обясни, че предложението им е свързано с факта, че част от депутатите получават над 10 хил. лв. заплата, което по закон трябва да бъде заплатено през банкова сметка.

По думите на Иван Димитров от ДБ обаче по този начин би се ограничило правото на възнаграждение на лицата, които нямат банкови сметки. “Нямам банкова сметка и не искам банкова сметка, няма подзаконова или законова уредба, която ме задължи да си направя”, отсече депутатът. Филип Попов от БСП също изрази несъгласие спрямо това предложение.

Христо Гаджев от ГЕРБ и Петър Петров от “Възраждане” пък попитаха откъде Ананиев знае какви са заплатите на народните представители. Хамид Хамид от ДПС пък беше категоричен, че никой не получава толкова големи суми.

Председателят на комисията обясни, че не е проверявал лично кой колко получава, но бърза калкулация би показала, че има депутати, които са с такива заплати. Сред тях имало и такива, които получават бонуси около 40% заради дългогодишния си стаж.

Анна Александрова от ГЕРБ обаче отсече, че не е необходимо да се въвежда задължителното изплащане на възнагражденията по банков път, тъй като така или иначе, ако те са по-високи от 10 хил., е задължително по закон да бъдат превеждани по сметка.

Така предложението не беше прието и депутатите ще продължат да получават парите си на ръка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене