Без категория

Социологическите проучвания и допитвания в предизборната кампания обсъди Гражданският борд за свободни и прозрачни избори

0410056001389622885_44529_600x458

Провеждането и оповестяването на социологически проучвания и допитвания в рамките на предизборната кампания беше основна тема на петото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. Акцент беше поставен върху необходимостта да бъдат оповестявани изчерпателно паспортните характеристики на проучванията, които са предвидени по закон. Поставени бяха въпросите за възложителя, за финансирането на проучванията, за използваната методика за тяхното реализиране и за обема на изследваните лица, необходими за представителност.

Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева разясни административно-наказателните разпоредби в Изборния кодекс по темата, но подчерта, че е важно не толкова санкционирането, колкото осъществяването на предписанията на закона. Участници в заседанието отправиха апел към социологическите агенции и медиите за спазване на законовите изисквания, за да се осигури добра среда за информиран избор на гражданите.

Финансирането на предизборната кампания беше друг акцент в работата на Гражданският борд днес.  Представители на Сметната палата изтъкнаха тяхното задължение да се поддържа единен публичен регистър. Подчертано беше също така, че това е втората кампания, която се провежда при наличието на медийни пакети за участници, които не получават субсидия. По отношение на даренията беше поставен въпросът за прилагането на декларация за произход на средствата.

От администрацията на Министерския съвет отчетоха, че е приключило отпечатването на бюлетините и на изборните книжа и предстои те да бъдат експедирани в областите, съответно в районните избирателни комисии. Книжата и всички останали материали, необходими за провеждането на изборите извън страната, вече са доставени в МВнР. Броят на отпечатаните бюлетини за гласуването в страната е 7 575 000, а за гласуването в чужбина са 400 000. Създадена е организация за формиране на екипи, които да обезпечат дейностите по експерименталното машинно гласуване.

Заместник-директорът на ГД „Охранителна полиция“ Слави Теофилов съобщи, че се открива денонощна открита линия за подаване на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Наред с това в обектите, които пряко са свързани с подготовката и провеждането на изборите, са извършени проверки и оценки относно тяхното охранително и противопожарно състояние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене