За съжаление тази година най- големият кукерски фестивал "Старчевата "  Разлог няма да се състои, той бе официално отложен заради пандемията.

Омикрон отлага скъпи празници в Пиринско! Старчевата в Разлог и кукерските паради в Банско няма да се състоят

Навлизането на новия вариант на  коронавируса „Омикрон“ и очакваната четвърта вълна отлагат скъпи на жителите на Пиринско празници, традиционно провеждани, след посрещането на Новата година. А в региона годината  започва винаги със звън на чанове, зурни, тъпани  и атрактивен кукерски маскарад.

За съжаление тази година най- големият кукерски фестивал „Старчевата “  Разлог няма да се състои, той бе официално отложен заради пандемията. Кметът на града- пазител на традициите, Красимир Герчев с голямо съжаление подписа заповедта за забрана на провеждането му, но е категоричен, че опазването на живота и здравето на хората е най-важно, а по време на фестивала се струпват на едно място много хора, което е сигурна предпоставка за зараза и разпространение на вируса, убил стотици жители на областта.  За отлагането са уведомени ръководителите на групи, които са приели решението на кризисния щаб в Разлог.

Официално кукерски паради няма да има и в курортния град Банско. “ Има заповед на министъра  на здравеопазването, която сме длъжни да спазваме. Не може да си позволим струпването на много хора на едно място и да станем източник на зараза, каза градоначалникът Иван Кадев, който уточни, че по време на празниците се очакват много проверки на РЗИ и всеки, които нарушава заповедта на министертвото носи персонална отговорност. Не е ясно какво решение ще вземе кметът на Благоевград Илко Стоянов за провеждането на фестивала Сурва. Той фигурира в календара на празниците пред януари. “ Още е рано да отлагаме каквото и да било, нашият фестивал е след Ивановден, така че има време да вземем решение, каза градоначалникът.

А прогнозите за развитието на вируса и мащаба на пандемията не са оптимистични. Математиците са катерични, че Омикрон ще дойде от чужбина. „Ще  го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския  Делта вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден“, това твръди  математикът професор Витанов.

Проф. Витанов добави, че са възможни нови рекорди и прогнозира ,че ще има много хора ,които ще се заразят ,особено такива ,които не са ваксинирани. Именно затова заповедта на министъра на здравеопазването от 2 декември забранява категорично провеждането на масови мероприятия, а кукерските фестивали имат много участници и хиляди се стичат от всички краища на страната, за да се насладят на спектакъла, която поставя в риск здравето и живота на хората. /struma.com/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене