Туризмът настоява за 9% ДДС и зелен сертификат за всички

От Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) декларираха готовността си да работят с новото правителство на Кирил Петков и настояха зеленият сертификат да важи за всички български граждани.

На пресконференция в БТА изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че са готови да взаимодействат с новото правителство и с Народното събрание в търсене на „най-добрите, правилните, смилените“ решения, за средносрочни и дългосрочни цели, които да постигнат заедно. Тя изтъкна, че ако новият премиер Кирил Петков постигне успех, то това ще е успех на цялото българско общество.

Карастоянова напомни, че старите мерки затиснали бизнеса и не му давали „възможност да диша“. Затова се надяват с редовния кабинет да отворят нова страница на възможности за развитие и надграждане на потенциала на туристическата индустрия.

Като начало и първа стъпка от КБТБ смятат, че е необходимо зеленият сертификат да се въведе като изискване за ползване на всички публични услуги и дейности.

„Правилно е всички български граждани да бъдат поставени на равни условия, на равна основа и по този начин нито един бизнес и сектор да не бъде облагодетелстван или ограничаван спрямо останалите, заяви Карастоянова.

Тя настоя още за смислена информационна кампания за ваксинация, те са готови да участват. Чрез ваучери ресторанти, хотели и кратки екскурзии в страната да бъде стимулирана ваксинацията.

Карастоянова бе категорична, че ако девизът на новото правителство е „Продължаваме промяната“, то на бизнеса му предстои да започнат промяната. Министерство на туризма в този му вид и с тези функции и правомощия не успява да изпълни големите цели и задачи на управление и формулиране на политики. Има нужда от нов свеж, модерен и интелектуален начин на управление, нов мащаб на финансиране и нов хоризонт от цели и задачи, настоя Карастоянова. Твърде дълго време били вгледани в себе си в туристически план и това по никакъв начин не съответства на факта, че туризмът се бори на най-високия конкурентен пазар.

Ричард Алибегов заяви, че след изминали 2 много тежки години, от сектора вече са влезли в контакт с новия министър на туризма Христо Проданов и с Народното събрание. Има много спешни краткосрочни мерки, които Алибегов представи –

запазване на ставката от 9% ДДС върху туризма, продължаване на мярката 60/40, трансформиране на кредитите за туристическия бизнес в грантове.

Той настоя по спешните краткосрочни мерки да бъдат изпълнени до края на януари 2022 г.

Алибегов също заяви, че са открити и готови да помогнат с каквото могат за ваксинационната кампания.

Алибегов предупреди обаче, че ако не се подобри рязко броят на ваксинираните българи, страната я очаква тежък и труден летен сезон.

Трябва да се приемат резки и доброволни стимули за ваксинацията, настоя той. Според него ако заболеваемостта в България върви както в момента, би трябвало зеленият сертификат да отпадне.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене