Стартира процедура по конструктивно обследване на блока в кв. „Струмско“, засегнат от пожара в петък вечер, пострадалите хора се нуждаят от средства за ремонт и подслон

Кметът на Благоевград Илко Стоянов проведе среща със собствениците и обитателите на апартаменти в блока в кв. „Струмско“, засегнат при пожара в петък вечер.
В рамките й бяха обсъдени най-наложителните действия, които следва да бъдат предприети в помощ на пострадалите хора.

По време на срещата, кметът Илко Стоянов заяви, че ще бъде направено конструктивно обследване на сградата, за да бъде установено съществува ли риск същата да бъде обитавана, след което ДНСК ще се произнесе.
Той заяви, че Община Благоевград поема ангажимент по отношение на осигуряване на охрана на имуществото на хората.
Предстои да бъде уточнен броят на семействата, нуждаещи се от временен подслон, като Община Благоевград има готовност да съдейства същите да бъдат настанени в социални услуги или жилища, с които разполага администрацията.
В срещата взеха участие Антония Павлова, началник-отдел “Социална закрила” към Дирекция „Социално подпомагане“, Йорданка Стойчева, председател на БЧК – Благоевград, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Борис Механджийски, директор на Дирекция „Финанси и управление на собствеността“, Емилия Халилова, Директор „Социална и жилищна политика“, Светослав Николов, представител на „Кедрон 07“, професионален домоуправител на сградата.
По време на срещата стана ясно, че от Дирекция „Социално подпомагане“ ще отпуснат еднократна финансова помощ на засегнатите. За целта същите следва да имат адресна регистрация, съвпадаща с административния адрес на блока, засегнат от пожара и да подадат заявление към институцията.
В момента се търси и подходящ вариант за набиране на средства в помощ на засегнатите хора, чрез който солидарните граждани ще могат да помогнат.
В рамките на проведените разговори, беше предложен вариант за предоставяна на хранителни продукти от първа необходимост и дрехи, но засегнатите хора подчертаха, че се нуждаят единствено от средства за ремонт а жилищата си и временен подслон.
В рамките на следващите дни, предстои да бъде проведена повторна среща между кмета Илко Стоянов и пострадалите хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене