Над 10 000 жители на 7 гърменски села над 48 часа са без вода заради скъсан водопровод

Скъсаният водопровод над река Места остави без вода 7 села в община Гърмен – Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, Дебрен, Дъбница и Хвостяне. Над 10 000 жители в тях вече над 48 часа са без вода. Това е проблем за училищата, детските градини и домакинствата в тези населени места. Те не могат да ползват питейна вода и вода за битови нужди.

„Ситуацията е изключително критична, създава се вече и напрежение сред населението. ВиК са тук вчера и днес, опитват се от алтернативен водоизточник да осигурят вода за тези села. Ако не успеят, най-вероятно ще затворим детските градини и училищата. Нашата молба е към държавата, тъй като този водопровод минава през няколко общини и е изключителна държавна соственост. Нека държавата намери начин в кратки срокове водопроводът да се възстанови, както и подаването на питейна вода”, заяви тази сутрин кметът на Гърмен – Феим Иса.

Той допълни, че река Канина е преляля, съборила мостове, заляла е хотели, отнесла е път към част от хотелите в село Огняново. Водосборът на тази река е голям и през 1-2 години се случват тези разливи.

„Трябва да се изградят подпорни стени, да се чисти речното корито, но това не е по силите на общината. Във времето сме сигнализирали и Областната управа, и държавата. Но нищо не е направено. Притеснително е, че и в момента превалява. Дано спре да вали”, каза още Феим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене