Бъдещият здравен министър: Не трябва за детската болница да се говори като за една сграда

Несъмнено трябва да имаме детска болница, българските деца заслужават това да се случи по възможно най-добрия начин. Говоря и като условия, и като специалисти. Не трябва да мислим за начинанието, само като за една сграда. Трябва да се помисли и как да се мотивират хората и да останат да работят в България. Това заяви пред Нова телевизия кандидат-министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя сподели, че ще изслуша всички засегнати страни и ще прегледа всички документи, за да има пълен поглед над всичко направено досега.

„В здравеопазването има много проблеми, които години наред не са решавани. Може би затова столът е горещ. Има много мерки, простички и организационни, които биха могли да се направят, има и други такива, които изискват по-сериозен анализ. Но най-вече трябва да има воля“, категорична бе тя.

Сербезова разказа, че от стола на директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е виждала проблемите от друга страна.

„Един министър има много интереси в здравеопазването. Той е отговорен за всички проблеми в неговия сектор. Министърът трябва да разполага с екип, който е мотивиран. Те да са обединени от общи ценности. Те носят не по-малка отговорност. Това е една от причините новата власт да иска всеки министър сам да избира екипа си“, обясни Сербезова.

Според нея България има нужда от стабилизиране не само в сектор „Здравеопазване”, но и във всички други. „Това, което усетих сред другите предложени членове на кабинета, е, че има желание за промяна, има воля, мотивация. Всеки от нас е готов да отдели от личното си време и да го посвети на това по-добро бъдеще“, заяви още Сербезова.

Тя разказа, че когато е била назначена за шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата, ѝ казали, че на практика следващия здравен министър ще избере нов директор. Сербезова обаче работи с шест министъра и е напуснала по свое желание. Тя сподели, че нейният предшественик Стойчо Кацаров ѝ е пожелал успех и е споделил, че постът е тежък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене