Споразумението финализирано, БСП го одобрява утре

  • Подписването – най-късно до понеделник
  • ДБ уверяват: Няма драма, няма и буксуване
  • Съветниците във всяко министерство – допълнителни очи

Коалиционното споразумение между 4-те партии в бъдещия кабинет вече е финализирано. Всички забележки вече са изчистени. Това стана ясно след лидерската среща, която се проведе в четвъртък в НС. Документът трябва да мине за одобрение през пленума на БСП, който е насрочен за петък в 13.00 часа.

 

 

Преди ден стана ясно, че от БСП има някои забележки относно законодателната програма и графика в нея свързана със социалната сфера. Именно те са били инициатори за лидерската среща, въпреки че след това и Кирил Петков, и Асен Василев, и самата Корнелия Нинова обясниха, че този разговор е в реда на нещата, няма нищо извънредно в него и винаги са казвали, че на финала ще има такава. Василев добави, че се надяват да има напълно оторизиран документ до края на деня в петък. Увери, че целият документ ще бъде публикуван, след като бъде одобрено от всички формации. От думите му се разбра, че към него има анекси. Така обаче не стана ясно, кога точно то ще се подпише – през уикенда или пък в понеделник. По-рано през деня Кирил Петков поясни че това ще стане най-късно до понеделник. След срещата той добави , че се върви към предлагане на правителство с мандат 4 г. Разговорите в конструктивен тон пък потвърдили, че това скоро ще бъде факт. На свой ред Корнелия Нинова поясни, че заседанието на Националния съвет на левицата ще е присъствен и на него трябва да се реши дали ще получат мандат за подписването на споразумението.

Малко по-късно от ДБ дадоха да се разбере, че забележките на БСП в графика за законодателни промени в социалната сфера тепърва ще я анализират от тях, но лидерът Христо Иванов уверим че това няма да е спънка пред споразумението и всичко върви спокойно. Иванов поясни срещата днес в НС като рутинна и „няма драма“. Напомни, че трите партии в ДБ вече са дали принципна подкрепа за състава и структурата на кабинета и за споразумението. Добави, че дори и да има отлагане, то това не е заради буксуване на преговорите по споразумението и неговото подписване. Потвърди, че той и Атанас Атанасов са тези, които ще го подпишат. Не са уточнявали дата за подписването на документа и не са променили съгласието , той да се подпише отделно с всяка партия. Съдебната реформа и закриването на спецсъда продължава да е обединяваща между партиите в коалицията. Това започва чрез смяна на ръководството на прокуратурата, обяви Иванов. И отново призова Иван Гешев да си подаде оставката. Същевременно пред БНР готвения за екоминистър Борислав Сандов коментира, че очакванията са ДСБ да имат номинации за областни управител. Относно предложението във всяко министерство да има съветник от партия, различна от тази, чийто е министърът, Сандов уточни, че това са едни допълнителни очи“ от страна на отделните политически формации в широката коалиция. Освен „надзорниците“, ще продължат да функционират и експертните групи, които преговаряха по отделните политики. Ива Митева от ИТН пък се похвали в кулоарите на НС, че са успели да постигнат съгласие по всичко.

Янев решава за военен министър, след като види документа

Новия кабинет би могъл да разчита на Стефан Янев като военен министър, но окончателното решение за това той ще вземе едва след като види коалиционното споразумение между партиите. Това стана ясно от думите на служебния премиер Стефан Янев в кулоарите на НС , след като взе участие в блиц контрола. Целта – да види какво точно пише в него, за да е наясно какви ангажименти поема в този сектор. Той поясни, че е имал предварителен разговор с ПП за поста на министър. Призова да се оставят партиите спокойно да си направят коалиционното споразумение. МВР – министърът Бойко Рашков пък поясни, че все още не е получавал покана да бъде силов министър в новия кабинет. И допълни, че ако получи, ще си помисли внимателно

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене