Съветникът от ГЕРБ в Благоевград Кирил Илиев алармира: Гастрольори покрай Коледа подмамват възрастни хора с обещания за щедри подаръци

Търговски представители подмамват възрастни хора с обещания за щедри подаръци, ако присъстват на техни презентации. Подвеждат ги да купуват стоки в пъти по-високо от реалната им цена и накрая ги „товарят“ с бързи кредити за плащането им. Това сигнализира в „Струма“ благоевградският общински съветник от ГЕРБ Кирил Илиев, като обясни, че лично е преживял драмата на осъзнаването на тази схема преди година с близък човек от фамилията.

„В последните седмици, особено преди Коледа, в Благоевград и цялата област са плъзнали множество фирми, които канят да присъствате на представяне на техни продукти, като обещават в замяна щедри подаръци и ви обясняват как не е задължително да си купите нищо, но можете да си тръгнете с тези подаръци само заради отделеното време“, алармира общинският съветник и апелира хората да не се ловят на „куките“ на непочтени търговци.

„Не се подвеждайте и не ходете, защото ще съжалявате горчиво! Обикновено тези срещи приключват за част от присъстващите с бърз кредит или с купуване на стока, която струва в пъти по-малко. Когато обаче се усетите и се почувствате измамени, се оказва, че полицията и прокуратурата не могат да ви помогнат и да ви защитят, защото това се квалифицира като гражданска измама и не е подсъдимо престъпление. Комисията за защита на потребителите може да ви помогне, но частично и само ако ги сезирате в 14-дневен срок, но и това не е сигурно. Затова се пазете сами, не се доверявайте, не си разваляйте наближаващите празници!

Схемата винаги е една и съща. Получавате телефонно обаждане или покана в пощенската ви кутия за присъствие на промоция в наета зала в някой от местните хотели. Общината, читалищата и пенсионерските клубове никога няма да им дадат зала, защото знаят за тяхната дейност. Ако отидете, ви черпят с кафе или чай, и възползвайки се от напредналата възраст, неосведоменост, неопитност и наивност, ви продават или ви карат да сключите договор за доставка на нещо, чиято реална цена се оказва значително по-ниска. Обикновено продават матраци, възглавници, одеяла, тенджери, прахосмукачки, кухненски роботи, уверяват ви, че са уникални продукти, направени от свръхматериали, и ще ви служат вечно, и прочее измислени неща, чиято основна цел е да ви заблудят.

Ако се хванете на въдицата им, дори ви изпращат до вкъщи, за да им ги платите в брой, а когато нямате пари, ви убеждават да сключите договор за бърз кредит за изплащане с висока лихва.

Като правило гастрольорите търговци са млади, усмихнати, възпитани и приветливи, но това не значи, че са честни и добронамерени, затова, ако наистина имате нужда от подобни вещи, купете си ги от магазина, не от фирми със съмнителна репутация“, апелира възрастните хора съветникът Кирил Илиев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене