Кои са предложени за орден „Кирил и Методий“

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на България да издаде указ за награждаването на Илка Зафирова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура. Това съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Предложението е на Малък градски театър „Зад канала“ и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци (в различни области) с държавни награди – ордени и медали.

Актрисата Илка Зафирова е едно от лицата на Малък градски театър „Зад канала“ и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви – творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли. Голяма част са създадени по софийските сцени – театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Театър „199“ и са свързани с българската класическа и съвременна драматургия.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: Аскеер за главна женска роля в „Свекърва“ от Антон Страшимиров (1996 г.), Аскеер за поддържаща женска роля в „Без кожа“, режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда ИКАР за цялостно творчество (2016 г.), Награда „Златното перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество.

Министерският съвет предлага на президента да награди и проф. Петър Делев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значими заслуги в областта на античната история и тракологията.

През последните 30 години проф. Делев е сред открояващите се учени в България и международно признат авторитет в областта на античната история и тракологията. Научният му принос е по-конкретно свързан с проблемите на мегалитната култура и археология на I хилядолетие преди Христос в древна Тракия, древна Македония до и във времето на Филип II, елинистическата епоха и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на древна Тракия, ранното римско проникване на Балканите.

Проф. Делев има съществен принос и за археологическите проучвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград и др.

Проф. Делев е автор на над 140 научни труда. Участвал е в разработването на над 10 учебника, учебни пособия и христоматии за ученици и студенти.

За неговите приноси в науката и дългогодишната си преподавателска дейност през 2016 г. проф. Петър Делев е удостоен с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – синя лента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене