Закриха ковидните легла в хирургично отделение на МБАЛ – Гоце Делчев, увеличават се обаче респираторните инфекции при децата

Утихването на четвъртата вълна на коронавируса доведе до намаляване на хоспитализациите и в МБАЛ – Гоце Делчев и оттам и на болничните легла за Ковид. Отделението по хирургия вече не приема пациенти с короновирус, те постъпват за лечение в инфекциозно, вътрешно и ковидния сектор на детско отделение.

„Към момента в нашата болница се лекуват от коронавирус около 80 пациенти. Натискът действително не е така голям, има повече свободни легла. Това не бива да ни успокоява, защото вирусът е коварен и за съжаление всеки ден умират пациенти след усложнения от Ковид-19. Иначе разполагаме с няколко дози ремдесивир, който и сега, както и преди, ни се доставя в малки количества. Затова с две ръце подкрепяме ваксинацията и апелираме онези, които се колебаят да се имунизират, да го направят, тъй като това е най-сигурната защита”, заяви за „Струма“ зам. шефът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Тонгов.

Педиатърът добави, че се засилват респираторните инфекции при децата – рино и бока вируси, които причиняват заболявания на горните дихателни пътища – ларингити, тонзилити и др. Правят се тестове и за грип, който на този етап не е установен. Интересното е, че от началото на ковидната пандемия грипът като че ли изчезна и превалиращ и доминиращ остана коронавирусът, коментираха лекарите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене