Държавният глава: България може да използва пълния си иновационен потенциал като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието

Румен Радев пред участниците в 17-ото издание на Националния иновационен форум

Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието. Рекордният бюджет на ЕС за иновации за следващия програмен период може да бъде основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности. Време е да покажем, че можем повече. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн. Събитието отличи победителите в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 г. в девет категории – „Пазарно лидерство“, „Иновации за по-добро качество на живот“, „Иновативно новостартирало предприятие“, „Дигитална трансформация“, „Зелена иновация“, „Иновация в креативните индустрии“, „Социални иновации“ и „Иновационен мениджмънт“.

Укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в ума си и го създават със сърце и много талант, заяви президентът. По думите му иновациите са сред ключовите инструменти за постигане както на устойчив икономически растеж, така и на балансирано развитие на регионите, но българската държава все още е длъжник на хората, които със своя ентусиазъм и упоритост работят всеотдайно за развитие на иновациите у нас. Държавният глава отбеляза, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в България все още са далеч от средното за Европейския съюз ниво, а натрупаните проблеми с прозрачността на управленските решения, медийната свобода и върховенството на правото се отразяват пряко и върху условията за разгръщане на иновативна дейност.

Процесите на промяна у нас вече са започнали и сега е моментът за определяне на точните цели и планиране на действията за разгръщане на иновационния потенциал на страната ни, заяви още Румен Радев. „Време е България да зададе тон за нов „прочит“ на условията, мерките, програмите и качеството на въвеждане на иновативни и креативни модели на работа занапред“, подчерта президентът. Той посочи и че през 2021 г. България се изкачва с 2 места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.

В последните две години, независимо от трудните условия, у нас расте броя на иновациите на работното място, продължава и ръстът на научните публикации с участието на учени от България, заяви президентът. Необходимо е и да бъдат подобрени показателите за пазарната среда и достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. Румен Радев призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение и поемане на ясни ангажименти в областта на политиките за образование, наука и иновации. Според държавния глава това ще допринесе за създаване на подходяща среда, в която дори най-малките икономически субекти у нас да могат да се включат в процеса на създаване и внедряване на нови иновативни изделия и услуги.

България в никакъв случай не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица важни области благодарение на своите иновативни, креативни и всеотдайни хора, подчерта още президентът пред отличените в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 г. В изказването си държавният глава подчерта също така, че въпреки трудните условия, институциите следва да направят всичко възможно, за да подкрепят иновативните идеи и усилия, за да бъдат те двигателят на прогреса и модернизацията на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене