Според експерти и тази година повечето партиди с лимони, портокали, мандарини и грейпфрути имат високи нива на пестициди!

Внимание: Забранени пестициди в цитрусите покосяват мозъка и нервите

Почти всяка зима на преден план излиза един доста неприятен и дори опасен проблем, а именно с качеството на плодовете и то най-вече на цитрусите. И тази година проблемът отново е на дневен ред. Цитрусите у нас са вносни, като предимно внасяме от Турция и Гърция.

Според експерти и тази година повечето партиди с лимони, портокали, мандарини и грейпфрути имат високи нива на пестициди, а конкретно тези от Турция често имат остатъци хлорпирифос, вещество, забранено в ЕС. Някои европейски държави вече върнаха партиди на Турция, именно заради този опасен инсектицид. У нас обаче едва ли би се случило

Хлорпирифосът се счита за силно токсичен. Предполага се, че уврежда мозъка и нервите на човешките и животински ембриони. Независимо от това, години наред той се използва широко в ЕС. Химичното вещество получава последователно разрешителни за използване на територията на Съюза, въпреки острата критика. През януари 2020 г. изтече одобрението му и официално от 10.01.2020 г. хлорпирифосът и хлорпирифос метилът са забранени за употреба на европейския пазар.

На мнозина може им прави впечатление, че мандарините и портокалите в някои магазини имат безупречен външен вид. За да изглеждат по този начин и за да издържат максимално дълго, от градината до пазара, плодовете многократно се обработват с най-различни пестициди, консерванти и оцветители.

Мандарините често са с ярки цветове, а кората е гланцирана. Понякога, когато тръгнете да белите плода, ще забележите че пръстите ви са оцветени и лепкави. Случва се дори вкусът да няма много общо с истинския вкус на плода.

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация. Такива надписи обаче можем да срещнем само при пратките на едро, признават контролните органи. По този нач„ин крайният потребител изобщо няма идея какво точно вкарва в организма си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене