Могат ли и светофарите да бъдат умни

След като все повече устройства придобиват операционни системи с различни “смарт функции”, то тази технология може и да се използва за създаване на адаптивна система за светлинно регулиране. Тя би могла да има възможността да променя своите настройки според различни фактори като атмосферни условия, поток на трафика, ден от седмицата и други.

Съобразяване с трафика в реално време

Представете си, че светофарите имат опцията да определят броя автомобили, чакащи на едно кръстовище. Ако в едната посока има две превозни средства, а в другата десетки, то светофарът ще съкрати зеления сигнал за едните и ще удължи за другите, оптимизирайки потока на трафик.

Друга полезна ситуация, в която тази екстра помага е при изключително нисък трафик. Тогава светофарът поддържа червен сигнал за всички посоки, докато не засече приближаващ автомобил и му даде зелена светлина. Така пешеходците няма да чакат, а шофьорите ще се радват на по-безопасни и по-добре регулирани кръстовища.

Интеграция със смартфон

Непременно в даден момент в бъдещето ще свързваме смартфоните си с интелигентната пътна мрежа. Предимствата от такава иновация са много. От една страна трафикът ще може да се следи по-мащабно, което ще доведе до по-малко нарушения и респективно спад в броя на произшествията.

От друга страна, потребителят ще получава адекватна информация относно най-добрия маршрут спрямо допустима скорост, трафик, възможности за минимално спиране на светофари и стопове. Ремонтните дейности също ще могат да се отбелязват в реално време върху картата, показвайки допълнителна информация за вида дейност върху пътната настилка.

Адаптиране към часа и атмосферните условия

Светофарите в бъдещето ще са по-умни, отколкото предполагаме. В зависимост от атмосферните условия, светлинният сигнал ще може се усилва и намалява за осигуряване на оптимална видимост и минимален разход на енергия.

Ако пътят е хлъзгав, интелигентните уредби за светлинно регулиране ще увеличат времето между зелените сигнали за всички посоки и ще предотврати произшествия заради автомобили, които няма да успеят да спрат навреме, без да навлязат в кръстовището. Пешеходците също ще могат да се възползват от предимствата на умните светофари, защото ще получават повече време да пресекат, ако видимостта и проходимостта са драстично намалени.

Технологиите са необходими за да се контролира непрекъснато нарастващия трафик. Преди да започнем да строим нови пътища, трябва първо да помислим как да вземем най-доброто от тези, с които вече разполагаме. Адаптивните средства за пътна сигнализация могат да спестят на хората време и пространство. Сигурността на системата трябва да бъде невъзможна за компрометиране, защото в противен случай големите предимства могат за един миг да се превърнат в критични недостатъци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене