Никулден е! На 6 декември почитаме Св. Никола

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец).

Той е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Почитан е като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

В Западна Европа също честват деня на Св. Никола. Освен в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици, в Холандия и Белгия, например, този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник и на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

Днес имен ден имат: Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене