Скръбна вест! Днес почина един от най-значимите изследователи на историята на Гоце Делчев!

Днес ни напусна Иван Марков.  Той е роден на 24 октомври 1935 година в Неврокоп (днес Гоце Делчев), България.[2] Родата му идва в Неврокоп от Банско, където е сред най-будните фамилии.[1] В 1960 година завършва библиотекознание в София. Над 30 години е библиотекар в градската и в учителската библиотека в родния си град.[2] Автор е на множество изследвания за историята на областта Македония, като си сътрудничи с изтъкнати български изследователи, сред които са академик Христо Христов, професор Костадин Палешутски, академик Георги МарковКонстантин Пандев, професор Георги Бакалов и много други. Автор е на много трудове, които изследват историята Неврокопския край.[1]

В 1980 година е награден с ордена „Св. св. Кирил и Методий“.[2]

Марков е сред основателите на Македонския научен институт след неговото възстановяване и е ръководител на научна група на института в родния си град. Новината беше съобщена от общинския съветник Димитър Бояджиев, който написа следното:

Днес ни напусна Иван Марков – един от най-значимите изследователи на историята на Неврокопския край, автор на редица книги, голям патриот и родолюбец. Макар разликата в годините, мога да го нарека и съмишленик, с който заедно поехме инициативата за изграждане на паметник на Христо Ботев и неговите четници от Неврокоп в днешен Гоце Делчев. Почивай в мир бай Иване, твоята диря е светлина за поколенията!

Вечна му памет!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене