Без категория

Под страх от уволнение 38 медсестри и фелдшери поискаха закрила от кмета В. Илиев

49528-632x358

38 медицински сестри и фелдшери, работещи в детски заведения и училища в град Петрич и общината, изразиха публично несъгласието си да бъдат задължавани да членуват в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В молба до кмета инж. Вельо Илиев те настояват да бъде разбран отказът им от такова членство и този факт да не рефлектира върху взаимоотношенията им с прекия работодател, какъвто е градоначалникът.

Законова поправка от 2005 година вменява задължение, включително на медицински сестри и фелдшери, да бъдат членове на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Това членство ги задължава еднократно, като встъпителна вноска, да платят по 34 лева, впоследствие по 3,40 лв. всеки месец.

В молба до кмета Вельо Илиев, като техен работодател, медицинските сестри и фелдшери от детски градини и училища обясняват, че не приемат да бъдат задължавани да членуват в Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, нито това членство или отказ от него да бъде използвано в случаите на освобождаване или назначаване на работа. Освен това се посочва, че асоциацията на медицинските специалисти години наред не е поела никаква отговорност за работещите в тази сфера и все още сестрите и фелдшерите са на най-ниското стъпало по заплащане.

38 медицински сестри и фелдшери, работещи в детски градини и училища на територията на общината, са се подписали под молбата до кмета с идеята тя да бъде придвижена по надлежния ред и да се предизвика обществен дебат, който да доведе до зачитане правото на гражданите да членуват доброволно в избрани организации.

„Този закон е от 2005 година, не знаем защо точно сега от тази асоциация искат да влезе в сила. Ние сме били членове в нея, бяхме разочаровани и напуснахме”, заяви през репортер на „Струма” Маргарита Гошева, която внесе подписката. „Плащахме членския внос, не ни даваха никакво обяснение къде се разходват средствата. Имали сме искания, не ни е обръщано никакво внимание. Явно става въпрос само парите да ни взимат”, заяви Гошева и допълни: „Ние сме и без това сред най нископлатените, сега допълнително с този закон искат да ни намалят заплатите. Еднократно се плаща по 34 лева, след това всеки месец по 3,40 лева, иска се свидетелство за съдимост, което също се заплаща, има друга такса от 2 лева годишно. И всичко това за какво? Защо трябва да членуваме в организации? Ние доброволно членуваме в КНСБ, това е по наше желание. Не желаем членство в тази асоциация, която ни вменява само задължения и разходи, без никакви права и помощ. Искаме законът да бъде променен, никой не може да ни задължава насила къде да членуваме. Този закон дава възможност за саморазправа, иска се от работодателя да уволнява, ако не членуваме в тази асоциация, и в същото време да се назначават нови хора на мястото на отстранените, като, разбира се, новите кандидати за тази работа са приели да станат членове. Асоциацията не може да ни дава или отнема правото на практикуване на професията ни. Затова проведохме среща с кмета инж. Вельо Илиев, който е наш работодател. Той беше категоричен пред нас, че няма да предприема никакви уволнения и ще придвижи молбата ни до по-горните инстанции, ще настоява законът да бъде променен”, каза Гошева.

Пред репортер на „Струма” кметът Вельо Илиев заяви, че е провел среща с медицинските сестри, на която те са го запознали с притесненията, които имат във връзка с този закон. „Категорично заявявам, че няма да уволнявам никого от медицинските сестри и фелдшерите в детските градини и училищата. Нека да бъдат спокойни. Как ще уволня 30-40 такива специалисти, това е абсурдно! Дори ще им съдействам. Напълно ги подкрепям в исканията им за промяна на този закон”, каза кметът В. Илиев.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене