ОПАСНО ОТСЛАБВАНЕ: Билкови хапчета – реален ефект или поредна измама

Какви са страничните ефекти?

Билкови хапчета за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа. За това предупреждават десетки потребители, изпробвали хранителни добавки на билкова основа, които обещават ударни резултати. Вместо желания ефект върху теглото обаче, част от потърпевшите получават странични ефекти. Могат ли да се окажат опасни за здравето – отговор на този въпрос потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

След като развива диабет, Димитрина Борисова изпробва различни варианти, за да се отърве от натрупаните от заболяването килограми, но желаният резултат не идвал. Преди дни вниманието й привлича оферта в интернет, която отново й връща надеждата, че ще спечели битката с кантара. Според описанието продуктът е 100% билков, без химия и без странични ефекти. Бурканчетата с капсули се препоръчват при наднормено тегло, висок холестерол и са подходящи при хашимото и диабет, става ясно още от офертите в социалните мрежи.

„Аз съм с диабет. Казаха ми, че имат много клиенти с това заболяване и хапчетата дори намалявали нивата на захарта”, сподели жената.

Защо продължава продажбата на добавки за отслабване с опасното вещество сибутрамин

Затова решава да се довери и поръчва. Вместо за 45 лв., магическите билкови хапчета се предлагат на промоция – за 20 лв. За да реши проблема с килограмите обаче, се оказва, че един продукт не е достатъчен. „Като споменах колко килограма искам да сваля, ме посъветваха да закупя 2 опаковки”, разказа още жената.

Получава и схема, по която да пие капсулите, но резултатът не идвал нито след първия, нито след втория месец. Димитрина започва да търси в интернет мнения и на други потребители за вълшебните хапчета от билки. Така попада на десетки страници във Facebook, в които продуктът се продава. След бърза проверка в интернет форумите за некоректни търговци откриваме десетки предупреждения от недоволни клиенти, които дори получили нежелани странични ефекти. След оплакване обаче връзката с търговеца е почти невъзможна, а коментарите на недоволните потребители се изтриват.

Опитваме и ние да се свържем с търговеца, но без успех. Телефоните, както и адресите за връзка в страниците, се сменят, а на тях не отговаря никой. Във Facebook страниците на продукта откриваме мнения само на доволни потребители. Според Асоциацията за защита на потребителите това е първи сигнал за проблем.

„Ако не можем да намерим негативни коментари за съответната хранителна добавка, по-добре да не я купуваме”, каза Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене