Стотици тютюнопроизводители от Сатовчанско и Гърменско блокираха тази сутрин разклона на пътя Гърмен-Доспат!

Тютюнопроизводители блокираха пътя между Гърмен и Сатовча

Стотици тютюнопроизводители от Сатовчанско и Гърменско блокираха тази сутрин разклона на пътя Гърмен-Доспат на голям протест срещу ниските изкупни цени на „зеленото злато”. За поредна година продукцията им се изкупува на средна цена от 8,00-8,10 лева за килограм, въпреки че качеството на ттюна тази година е много високо.

„Нека ни чуят управляващите. Фирмите извиват ръцете ни и ограбват труда ни. Не може три години вече цената да е толкова ниска – мижду 7,50 лева и 8,00 лева. Ставаме в два часа през нощта, превиваме гръб на нивите по 15-16 часа на ден, а накрая ни вземат „зеленото злато” на безценица”, заяви през сълзи един от протестиращите тютюнджии. Протестиращите са категорични, че цените вървят надолу, а не нагоре. Всичко друго поскъпва, а тютюнът е все по-евтин. Кутия цигари се продава по 6 лева, от килограм тютюн се правят 50 кутии, това прави 300 лева, а на нас ни подхвърлят по 7-8 лева за килограм, твърдят отрудените мъже и жени от общините Сатовча и Гърмен. Това им осигурява доход от едва 300 лева на месец за непосилния труд и мъка да отгледат тютюна.

На тяхна страна е и кметът на Сатовча – Арбен Мименов, който е председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Той припомни, че на Консултативния съвет при земеделския министър през октомври е взето решение да се подпомогнат тютюнопроизводителите с по 120 лева на декар, тъй като годината за тях е неблагоприятна. „Имаше доста голяма суша, което се отрази на доивите. Но пък при суша тютюнът е по-качествен, макар че е по-малко. Но фирмите не повишиха и тази година изкупната цена. Нещо трябва да се направи, новите управляващи да помислят за тези хора. Тютюнопроизводството запада, с тютюн се занимават възрастни хора, които не могат да отидат в чужина, да намерят друга работа”, заяви Мименов. Той отправи апел към фирмите, които изкупуват тютюна в региона, да повишат изкупните цени. Според него минималната цена на тазгодишната реколта не ива да е под 10 лева за килограм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене