Пътен експерт: Липсата на осветление е голям проблем за магистралите ни

Според Владимир Жиянски има 2 основни фактора за трагедията на „Струма“

Два са факторите, довели до тежката катастрофа на магистрала „Струма“ с много жертви. Единият е отсъствието на магистралното осветление, а другият – еластичната ограда. Това мнение сподели пътният експерт инж. Владимир Жиянски.

„Ако не я е имало тази еластична ограда на въпросното островче, не би загинал никой. Първопричината е липсата на информация за осветеност. Касае се за 10 лампи. Хората биха били живи. Когато автобусът преминава през острова, всички метални елементи са срязани като нож. Явно е пробит резервоар, скъсани са маркучи, триене, искри, пожар“, обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инженерът изтъква липсата на осветление по нашите магистрали, били осветени само бензиностанциите.

„Проблемът е, че самият проект не е изпълнен и не е предвидено осветление. В Гърция магистралата към Игуменица свети цялата, дори през деня свети, а в тунелите е като ден. При нас въпросът е финансов, но той не е основен. Въпросът е дали имаме нужното количество произведено електричество и можем ли да захраним нашите магистрали и градове“, разясни инж. Жиянски.

„София е тъмен град, мрачна картина. Кметовете са се скрили, не вдигат шум. Градове, села, пътища – всичко е в мрак“, изтъкна той.

По думите му е цинично повече от 10 години да се чудим какво да правим, докато Турция строи две атомни централи и това се прави навсякъде по света.

„Идеята на магистралата е човек да има комфорт – да е облекчен и да получава нужната информация. На въпросния участък през деня няма никакви катастрофи и не е имало. Не така стоят нещата през нощта. Шофьорът явно се е заблудил, възможно е отсреща да го е заслепила кола. Вторият проблем е с еластичните огради. Цялата отбивка не е сигнализирана както трябва“, каза още експертът.

И подчерта, че масово в Европа и Америка се слагат стоманобетонови елементи „Ню Джърси“.

Как изглежда съоръжение Ню Джърси вижте в следващото видео:

Инж. Жиянски сравни автобусната трагедия от Своге с тази от АМ „Струма“.

„Жертвите не са малко и трябва да се търси внедряване в новото строителство на по-прогресивна система, каквато аз считам, че е „Ню Джърси“. АПИ трябва да вземе категорично решение по този въпрос“, убеден е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/246989-inzh-zhiyanski-horata-shtyaha-da-sa-zhivi-ako-patyat-beshe-osveten-i-ya-nyamashe-elastichnata-ograda?fbclid=IwAR2QZjN4NFuckKZDRWZxUjHZeyx2ez1itssp9i68sY1-5y1TEz572a1fc-c

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене