Лъч надежда: До края на седмицата Благоевградска област може да излезе от тъмночервената зона

Четвъртата ковидна вълна в Пиринско постепенно започва да губи силата си. Ръстът на разпространение на заразата спадна до 667 броя на 100 000 души население за 14 дни.

„Ако тази тенденция се запази до края на седмицата, може да стигнем до 500 на 100 000 и Благоевградска област да излезе от тъмночервената зона“, изрази надежда директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Има отслабване и на натиска върху болниците в областта, броят на заетите легла за неусложнени случаи е 349, на интензивно лечение в реанимация са 20 души. Стряскащо голям остава броят на загубилите битката с коварния вирус – 11 са починалите през двата почивни дни в областта, информира в. „Струма“.

„Осем са болните в реанимацията, 3 са свободните легла, но за съжаление, след като трима починаха. Ситуацията обаче е динамична и едва ли ще останат празни до края на деня, тъй като се насочват пациенти от ковидните отделения, които се нуждаят от интензивно лечение”, каза зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Иначе хоспитализираните с коронавирус без усложнения към вчерашна дата бяха 80, докато преди 10 дни в болницата имаше 120 пациенти. Твърде голям е броят на болните в МБАЛ – Гоце Делчев – 91 души, като 3-ма са в реанимация, което отреди първо място на лечебното заведение по заети легла. В Югозападна болница хоспитализираните в ковидните отделения са 92-ма, в МБАЛ – Разлог – 28, в болница ПУЛС са 38, като има и 1 пациент в реанимация. Под домашна карантина са 3418 лица.

Общият брой ваксинации в областта е 110 145, като със завършен курс са 58 949 души, поставените бустерни дози са 1671. Вчера до края на работния ден имаше чакащи за ваксиниране пред имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград.

„Прави ми впечатление, че се редят повече млади хора, които са 30-40-годишни, за разлика от предишните вълни, когато имаше основно възрастни хора”, заяви д-р Калоянов. Той добави, че продължава ритмичното зареждане на болници, лаборатории, социални домове с безплатни антигенни тестове, като през изминалата седмица са доставени около 10 000 броя от общо 35 000 в наличност, тази седмица предстои ново зареждане.

Лекарите апелират за спазване на противоепидемичните мерки, а онези, които не са ваксинирани, да го направят, за да защитят както своето здраве, така и на техните близки. „Делта” вариантът е прекалено заразен и агресивен и за няколко дни може да нанесе тежки поражения. Никой не е застрахован от заразяване. Вчера се разбра, че с усложнения от Ковид-19 във ВМА е приет известният изпълнител на македонски песни от Петрич Володя Стоянов. Лекарите обаче са категорични, че ваксините предпазват от тежка форма на заболяване и примерите за това са много.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене