С кои храни да подсилим имунитета си през зимата?

Има много храни, определени като „суперхрани“ заради техните здравословни свойства, но понякога те могат да бъдат трудни за набавяне, особено в определени сезони, като са и доста скъпи. За щастие някои от суперхраните, които имат най-голямо положително въздействие върху имунната система, са ежедневни храни, подходящи за есента и зимата.

Сега е моментът да започнете да ги включвате в диетата си, не само защото са вкусни, но и защото могат да бъдат добра част от подпомагането на поддържането на здрава имунна система.

Ето три храни за повишаване на имунитета, които трябва да ядете сега

1. Сладки картофи

Наситени с витамин А, сладките картофи вероятно са една от най-добрите храни, които можете да ядете за вашето здраве. Те също така са герои на есенно-зимния празничен сезон, защото имат дълъг срок на годност и могат да бъдат приготвени по различни начини, така че никога да не ви е скучно с тях.

За наш късмет, ползите за здравето от сладките картофи остават без значение от начина им на готвене, така че може да ги печете, да ги приготвяте на пара или да ги задушавате. Но най-лесният начин да включите тези невероятни продукти в ежедневието си е като бавно ги изпечете цели и ги съхранявате в хладилника. Яжте ги на закуска, гарнирани с кисело мляко и малко гранола или препечени ядки. Използвайте ги като допълнение към пилешка салата на обяд; нарежете ги на слайсове и ги потопете в хумус като следобедна закуска или пък ги притоплете за вечеря.

2. Спанак

Желязото, цинкът и хлорофилът в тази ежедневна листна зеленина са чудесно нещо, което трябва да въведете в диетата си през есента и зимата. Докато летните деликатни марули отпадат от менюто, спанакът е това, към което трябва да посегнете, за да подсилите имунитета си. За щастие, той е леснодостъпен през цялата година.

За най-силно въздействие върху вашата имунна система, гответе спанака, за да засилите неговите свойства. Сварете го на пара и го добавете към бъркани яйца или омлет за вкусна закуска. Сервирайте го със студен сусамов дресинг от Япония за обяд или пък си направете задушен спанак с лимон за вечеря.

3. Цитруси

Въпреки че винаги е тъжно, когато прекрасните горски плодове, пъпеши и костилкови плодове на лятото започват да изчезват, сезонът на цитрусите настъпва точно когато имаме най-голяма нужда от витамин С. Целият плод е по-здравословен от изстискания сок, така че помислете за нарязан грейпфрут за закуска или пък малко лайм или лимон във вашата салата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене