ЦИК: Общо 33 машини не са сработили (ВИДЕО)

Томов: Вероятно очакваната активност ще е под 40 %

Ако се запази същата динамика на вота, както и преди седмица, би трябвало да очакваме по-ниска активност на балотажа и малко над 2, 5 млн. гласували избиратели. Това стана ясно на последната пресконференция на ЦИК.

Говорителят Цветозар Томов поясни, че активността към 16.00 часа  е 24,12 % или 1, 6 млн. души. Тази активност е малко по-ниска в сравнение с тази преди седмица и това може да се аргументира с умората сред хората.

Най-висока е активността в 23 МИР в София, където надхвърля 30 %, което е 124 000 души. Това е и най-големият в страната. На другият полюс е Кърджали, където вот са пуснали 12,9 % или малко над 33 000 души .  По думите му съотношението е над 2 към 1, което не е типично в БГ избори и няма обикновено толкова рязка разлика. По думите му ще е интересно дали ще се потвърди дали населението в големите градове е било по-активно, отколкото тези в по-малките

Въпреки това той предупреди, че се е случвало в последните часове активността да се вдига и да се извиват опашки, макар през деня интересът да е бил вял. По думите му тази хипотеза не може да бъде на 100 % изключена. За един час обикновено гласуват около 5 % от избирателите, което е максимумът, който могат да поемат секциите. Това означава, че дори и при максимална мобилизация, активността ще е под 50 %, а при всяка вероятност ще се окаже – под 40 %

27 машини днес и още 6 вчера не са сработили. Това е общо 33 машини.

Другият говорител Росица Матева поясни, че е имало сигнали – около 25  – за агитация срещу Бойко Борисов, но ЦИК не е успяла да вземе решение по казуса, защото не е било постигнато мнозинство, за да му се наложи глоба. За това са гласували 9 от членовете на ЦИК, а  против – 5 членове и така няма нужното мнозинство от 2/3.

Томов уточни, че вотът е приключил в Източна Азия, като вече са пристигнали протоколите от Австралия и Нова Зеландия, както и Китай, Корея и Япония. Гласуването там е протекло спокойно и организирано.

От ЦИК отново напомниха, че отново ще се броят и контролните разписки от машините. Срокът да обявят крайният срок от балотажа е три дни, което е четвъртък. Томов изрази увереност, че ЦИК ще се справи, а Матева напомни, че ЦИК се въвеждат повторно резултатите от РИК и всичко зависи кога регионалните комисии ще ги внесат в ЦИК.

Няма яснота и къде са изчезналите 5 смарт карти в секция в Бургаско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене