„Делта” мутацията на Ковид-19 напълни с болни ковидните отделения в МБАЛ – Гоце Делчев

Почти всички легла в шестте отделения за коронавирус са заети, като повечето от пациентите са на кислородна терапия, съобщи зам. управителят д-р Ангел Тонгов.

„Болните са над 80, като вече има случаи на деца, които постъпват с висока температура, разстройство и повръщане. В момента има само едно 14-годишно момиче на болнично лечение. Радостното е, че децата по-бързо се справят с коронавируса и досега не е имало тежки случаи”, добави д-р Тонгов.

„Лошото е, че на болнично лечение са много млади хора, около 40-годишни. В реанимация са 4-ма пациенти и за жалост почти всеки ден има починали. Кислородът за терапия се подава ритмично. Забелязва се обаче недостиг на лекарства, като фраксипарин, бромхепсин, неропенем, които се прилагат при лечение на болните. Ремдесивирът също е в малки количества, в четвъртък в болницата са доставени 24 флакона, които ще стигнат за 4-ма пациенти”, заяви д-р Тонгов.

358 бяха към вчерашна дата хоспитализираните с Ковид-19 в болниците в Пиринско, а 23-ма са на интензивно лечение. Само 4 са свободните реанимационни легла, а 45 за неусложнени случаи. Новорегистирани с коронаинфекция за последното денонощие са 152-ма, под домашна карантина са 3596 лица. Общият брой ваксинации е 109 005, от които със завършен курс 58 241, поставените бустерни дози са 1530./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене