Днес е ден за размисъл преди балотажа за изборите за президент и вицепрезидент

Зад граница са изпратени 336 машини

Ден преди балотажа на президентските избори. Забранена е всякаква агитация.

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber, YouTube и др. доставчици на медийни услуги, припомня Нова тв.

На 21 ноември изборът си можем да направим в близо 13 000 секции у нас. А сънародниците ни зад граница – в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства. За да става по-бързо гласуването, на някои места ще има по две машини, а за да може всички желаещи да упражнят правото си на вот, възможно е да бъдат открити и допълнителни подвижни секции.

И на този вот – във всички секции с над 300 избиратели ще гласуваме само с машина. В 9399 секции в страната ще се гласува с машини.

Зад граница за балотажа са изпратени 336 машини. Вратите на изборните секции отворят точно в 07.00 ч. сутринта и ще затворят в 20.00 ч. Ако към този час все още има чакащи да гласуват,  изборният ден може да бъде удължен най-много с един час.

Също така стана ясно, че хората, които са били карантинирани на изборите на 14 ноември и ще бъдат в задължителна изолация и на балотажа в неделя, няма да подават отново заявления за гласуване с подвижна кутия.

Те автоматично ще бъдат включени в списъците.

Хората, поставени под карантина след 14 ноември, могат да подадат заявление за гласуване с ПСИК и ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Това ще е възможно, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани, има подвижни секции.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене