Костадин Костадинов: Плашат ме разделението, омразата, реваншизма

За резултатите от проведените вчера избори за президент и парламент на България, разговаряме с регионалния лидер на СДС за Югозапада, член на Националния изпълнителен съвет на синята партия и председател на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.

Г-н Костадинов, коя е добрата новина от тези избори?

– Хората получиха това, което очевидно желаят – промяна. Волята на народа е свещена за политиците и това не подлежи на съмнение. Добрата новина е, че коалицията ГЕРБ – СДС на национално ниво доказа своята устойчивост и прогнозите за разпад не се сбъднаха. Колкото до резултатите на местно ниво – тук ГЕРБ печели изборите с 12 000 гласа. ПП “Продължаваме промяната” имат 9 000 гласа, БСП – 5 300, ИТН – 4 100. Нашият резултат е по-нисък от изборите през юли, но за това има обективни причини – изключително негативната кампания, недопустимият натиск от силовите структури на национално ниво, има значение и умората от дългото управление, както и променения дневен ред на обществото.

А лошата новина е?

– Несъмнено, лошата новина е огромното разделение в обществото, омразата, реваншизма, които в никакъв случай не са продуктивни. Те буквално ме плашат и поставят под въпрос развитието на страната за немалък период от време. България става арена на сблъсък между световни сили, в който ние сме просто фигуранти. Другата лоша новина е, че отново ще имаме силно фрагментиран парламент и трипартийна коалиция, подкрепена от БСП. Подобна коалиция не може да провежда реформи, да предприема непопулярни мерки, да взима трудни решения. Твърде вероятно е още бюджетът да се превърне в първия “препъникамък” пред нея. Но живеем в демократично общество и ако трябва, ще отидем отново на избори.

Голямата изненада от вота?

– Определено голямата изненада е ПП “Продължаваме промяната”, въпреки че за структурирането на партия на президента Радев се говори от години. Просто се чакаше удобния момент. В това няма нищо лошо, нито пък се случва за първи път. Надявам се тази партия да има устойчивост, но не съм оптимист. Другата голяма изненада е смяната на поколенията в политиката. “Продължаваме промяната” очевидно е изразител на идеите и принципите на младите хора. Тя ще бъде новата левица – дълго очаквана в българското политическо пространство, има доста знаци в тази посока. Отдавна говоря за нуждата от модерна европейска левица в България, а световната вълна на левия либерализъм обоснова този резултат.

Каква е прогнозата Ви за предстоящия балотаж за президент?

– СДС ясно и твърдо потвърждава подкрепата си за проф. Анастас Герджиков, но в политиката рядко стават чудеса, въпреки че очаквам голяма част от разликата между двамата основни претенденти за държавен глава да бъде стопена. Все пак, Радев остава фаворит и е вероятно да получи следващ мандат. Накрая искам да подчертая, че най-важното в момента за България е привличането на европейски финансов ресурс – от Пакта за стабилност и от новия Програмен период. Партии и политици може да се сменят, но ако изпуснем възможността за над 30 милиарда лева, за което има огромна опасност – това ще бъде истинска трагедия за България, защото ще изпуснем шанса за реално повишаване жизнения стандарт на българите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене