Хотел „Бор“ – поредната призрачна сграда в бизнес империята на благоевградския приватизатор Методи Калъмбов

Емблематичният в миналото хотелски комплекс „Бор“ в Благоевград се руши, сигнализираха читатели на „Струма“. Сградата в парк Ловен дом, която се намира в непосредствена близост до центъра, е изоставена и превърната в мишена на вандали, които са изпотрошили прозорците и навсякъде е осеяно със стъкла, установи репортерска проверка. Счупена е остъклената част към басейна, а при зейналата дупка е поставена напряко дъска, която да прегражда влизането вътре. През строшения прозорец на хотелска стая на първия етаж се виждат мебелите и телевизорът.

Гледката е потресаваща и при централния вход към хотела. Стъклената пирамида, водеща към винарната, е счупена и покрита с найлони. Прозорците на кухнята също са потрошени. Пощадени са само стъклените входни врати за някогашния 4-звезден хотел, на които са залепени стари стикери, че сградата се охранява от полицията – РДВР- Благоевград, и „Алфа секюрити”.

Само входните врати са оцелели

В отчайващо състояние е покривната конструкция – керемидите падат, дървената обшивка е отпрана и застрашително стърчат парчета от нея. Такива вече са паднали до нощния бар, чиято дървена врата също е строшена. Върху фасадата на сградата се забелязват пукнатини, поддала е дори и част от стената на призрачната сграда. Спукани балони и пластмасови бутилки, изсъхнали дървета и стълби, затрупани с есенни листа, допълват декора на пълния упадък.

Заразата на развалата се е пренесла и върху фасадата на съседната сграда на обсерваторията. На фона на целия декаданс единственото ново нещо е табела на община Благоевград, която ни упътва към изградената екопътека към Кръста.

Счупени са прозорците и на хотелска стая

В района все още има хора, които си правят кросове или колоездачи. А отскоро и служители на общинската фирма „Биострой“, които почистват парка в изпълнение на намеренията на целите на новата управа да го превърне в привлекателно място за отдих на благоевградчани.

Покривът се руши

В този контекст възниква и логичният въпрос дали ще бъде потърсена отговорност или най-малкото напомнено на собственика на хотел „Бор“ Методи Калъмбов, че сградата му се руши и може да се превърне в потенциално опасна. Наскоро кметът Илко Стоянов увери, че бизнесменът е погасил задължения за близо 300 000 лв. към общината и може да получи титла за данъкоплатец №1, макар че хотел „Ален мак“ също тъне в разруха, а мотел „Рилци“ е направо обезкостен.

Строшената пирамида към винарната е покрита с найлони

Същата е съдбата и на хотел „Бор“, който иначе се рекламира в различни сайтове като уютно място за празници, семейни тържества и релакс. В част от описанията можем да прочетем, че хотелски комплекс „Бор“ е разположен на един от хълмовете край Благоевград – сред борова гора в близост до центъра, даже и ботаническа градина, разполага със закрит басейн, с уелнес и фитнес съоръжения, както и с „а ла карт” ресторант, лоби бар и 24-часова рецепция. Последният му ремонт е през 2004 г., има 38 стаи и апартаменти, ресторант, лоби бар, механа. Всяко помещение е със собствена баня и тоалетна, телевизор, телефон, безжичен интернет. Хотелът разполага с вътрешен басейн и сауна, фитнес зала, ресторант (250 места), винарна (100 места) и охраняем безплатен паркинг. Във всички зони на хотела има безплатен Wi-Fi интернет. Всички стаи в хотела са оборудвани с климатик, кабелна телевизия и мини бар. Всяко помещение за настаняване включва самостоятелна баня с вана. Някои от тях имат също и кът за сядане. Достъпът до плувния басейн, който е с хидромасажна вана, и до фитнес центъра е безплатен, докато финландската сауна, парната баня и масажните процедури са на разположение срещу допълнителна такса.

Стената е поддала

Сред допълнителните екстри е посочено, че центърът на Благоевград и Американският университет /AUBG/ са на 500 м от хотела, централната автогара е в рамките на 1,5 км. Посечен е и телефон за резервации за потенциалните клиенти, но след като го наберем, получаваме отговор: „Избрали сте несъществуващ номер”.

Мазилката пада

Припомняме, че през 1999 г. при приватизацията бившият военен комендант Методи Калъмбов стана собственик на 4 хотела – „Ален мак”, „Бор”, „Рилци” и „Рилец”, сладкарница „Алба Регия“, търговски комплекс „Логодаж”, като част от „Мактурс“, срещу кредит от 1, 8 млн. долара.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене