СЗО алармира: 70% от болните с К-19 българи са лекувани неправилно!

При всички тях ненужно е изписван антибиотик, показва проучване на Световната здравна организация

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация (СЗО).

„Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик“, коментира доц. Михаил Околийски от офиса на организацията у нас

„Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност“, поясни той, цитиран от БНР.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на Covid, то у нас цифрите показват друго – ръст на антибиотична употреба с 30%.

Covid зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно:

„При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици“.

„Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса“, допълва Михаил Околийски.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене