Жалби в прокуратурата и РИК – Благоевград

ГЕРБ-Петрич подаде сигнал до РИК и Окръжна прокуратура-Благоевград за купуване на гласове

Окръжна прокуратура – Благоевград е сезирана за купуване на гласове. Жалбата е подадена от ръководството на ГЕРБ. В сигнала се сочи, че са предлагани пари за гласуване в Петрич. Изборното престъпление е констатирано в ромската махала, информират от ГЕРБ и твърдят, че купуването е в полза на една от партиите.

„В часовете преди обяд в ромската махала е забелязан да обикаля петрички бизнесмен, чииято съпруга е кандидат за депутат. Влизал е в ромски къщи. Близки до посочения бпредприемач ромски тартори – Николай Айдаров и Фея Лазарова са забелязани да купуват гласове“, твърдят от ГЕРБ.

Жалби в РИК – Благоевград е подал Станислав Богдански, представител на ИТН.

Едната от тях касае председател на СИК в Разлог. Твърди се, че председателят на СИК №1 в града е гласувала вместо избирател като е „натискала“ екрана на машината и е упражнила вота вместо него. От РИК са изискали обяснения по случай. Председателката на комисия обявила, че е давала указания от разстояние, което можело да потвърдят и други членове на комисията.

РИК са предупредили изборната комисия да спазват правилата на Изборния кодекс и ако е необходимо да се дават указания за начина на работа с машините, да прави това от разстояние.

Има жалба и за нарушения в Симитли и Брежани, свързани със застъпници и представители на кандидатски листи, които не са били допускани в изборните помещения. В жалбата се твърди, че на членовете на СИК им е било указано от кмета да не допускат застъпници и представители.

От СИК-овете обяснили, че помещението, в което работят, е твърде малко и в него не е възможно да се съберат всички желаещи наведнъж, но ги допускат на групи.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене