Страхуват ли се политиците от директен сблъсък?

Конфликтът е между политиците и журналистите, смята доц. Георги Лозанов

По време на тази предизборна кампания не видяхме политически дебат лице в лице на основните претенденти за власт. Всичко се случваше в социалните мрежи и през медиите.

„Кандидатите бяха несмели, не застанаха едни срещу друг да дебатират. Те предпочитат да правят своите срещи с твърди електорални ядра, които предварително да им заявят подкрепата си“, коментира културологът и медиен експерт доц. Георги Лозанов в изборното студио на Bulgaria ON AIR – „Избори: трето действие“.

„Ако политиците дойдат доброволно, очакват журналистcт да бъдe техен PR. Конфликтът между политиците във властта и тези в опозиция е по-малкият, по-драматичният е този между политиците и журналистите. Все повече политици използват социалните мрежи, за да общуват, което е начин да заобиколят журналистиката“, подчерта доц. Лозанов.

„Има невидими зависимости, които са по-страшни. Ако една медия иска да е плуралистична, тя трябва да може да покани политици от различен спектър. Когато политикът дойде и журналистът е остър към него, той следващия път отказва участие. Това кара журналистите да бъдат по-меки, с цел да не се лишат от някой от тях. Затова кампанията беше мека, не изваждаше същността на проблемите от политиците“, заяви гостът.

„Липсата на кандидат-президентски дебат говори за страха на политиците да изразят собственото си мнение, в него те биха повторили стари тези, което е безсмислено. Но в същото време много от тях имат неприятните спомени от дебата от 2001 г., когато Петър Стоянов се кандидатира отново и се изправи срещу Георги Първанов, заради онзи дебат той изгуби изборите. Оттогава продължава този страх у българските политици да се явяват на открит диалог. Но това е характерно не само за България“, уточни Коста Стефанов.

„Ние не успяваме да произведем реален политически продукт. Една власт, каквато е парламентарната, реално не функционира и се отдава на президентската  институция. Зацикли до степен да не може да упражнява едно от основните си властови правомощия“, допълни медийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/245674-polititsite-izpolzvat-sotsialnite-mrezhi-za-komunikatsiya-strah-li-gi-e-ot-direkten-sblasak

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене